Feb. 21, 2010. Ivan den Förskräcklige.

Vinterbild från Estland.

I dag är det fruktansvärt mycket snö här. Vi har ju sett bilder på hus som begravts i snö, åtminstone i serier, och nu är vi snart där. I alla fall är det snö upp över halva fönstren. Det ska bli spännande att se hur det är i Estland. Om ett par dar åker vi dit för att fira nationaldagen.

 

Jag ska kanske förklara varför jag är intresserad av Ivan den färskräcklige. Han var alltså en riktig best, om jag har förstått saken rätt, och han var den förste som deporterade ester till Sibirien. Jag är intresserad av honom som person.
Onödig kunskap: Peter den store var 2 m lång! Tänk er det på 1700-talet. Och Lenin var 1,5 m lång.  Vi såg en man som var ungefär 1.5 m, och han var kort. Mycket kort. Jag vet inte hur lång Putin är, men han är inte heller lång.

I alla fall Ivan. Fadern dog när hans äldste son var tre år. Efter det uppstod en ohygglig maktkamp. Tänk er en liten pojk som växer upp med en mor och (troligtvis) styvfar som ägnar sig åt att låta mörda släktingar och andra. Fullkomlig ondska i maktens tecken. Först tillfångatog de den döde härskarens yngre bröder, och såg dem dö i fängelset. Den grymhet som lades i dagen av Jelenas (moderns) regim och den vanära som drabbades ett antal furstar från framträdande familjer genom att de avrättades offentligt utan någon form av rättegång, resulterade i aktningen för hennes regering sjönk och att det övre samhällsskiktet utsattes för en allt brutalare behandling. En modern psykolog skulle kunna kommentera en uppväxt i den atmosfären.

 Modern dog utan förvarning 1538, när Ivan var 8 år. Ivan säger själv efter hennes död: … fick ingen mänsklig kärlek någonstans ifrån. Hans två år yngre bror Jurij hade fötts dövstum.

Folk rensades ut igen.

Ivan skriver: ”Jag … minns en sak: medan vi var små och lekte som barn gör mest satt furst Vasilij Vasilijevitj Sjujskij på en bänk och lutade sig med armbågarna på vår fars säng, och med benen på en stol” Vilket visar ohövlighet och stor brist på respekt. Han säger också att han och Jurij knappt fick någon mat och gick hungriga, och ingenting utfördes som han önskade.

Man vet inget om hans utbildning. Han lär förutom ryska ha talat tatariska. Han tyckte att det roligt att klättra upp i torn och kasta ner djur därifrån för att se när de gick sönder mot marken.

Han besökte kloster och gillade att jaga. Han kände till både Nya och Gamla Testamentet. Han kände också till Dracula, och blev kanske inspirerad av honom. Han använde sig av konsten att spetsa sina fiender på pålar. Och det lär han varit ensam om av alla ryska tsarer.

Tja, det kanske räcker. Hans uppväxt var känslokall och eländig helt enkelt.

En dag bestämdes att han skulle gifta sig. Då utlystes brudskådning och ett brev skickades ut till de lokala furstarna och väpnarna.

När ni får detta brev ska de av er som har döttrar som är oskulder utan tidsspillan bege er till era hövitsmän i Novgorod för en inspektion. Göm inte under några omständigheter undan era döttrar hemma. De av er som gömmer undan döttrar som är oskulder och inte för henne till hövitsmannen hamnar i onåd och kommer att bestraffas. Skicka omgående detta brev mellan er.

Det kom inte så många flickor. Antagligen hade Ivan bestämt sig i förväg för att det var Anastasia Romanovna Jurjeva Zacharina han skulle ha. Och så blev det.

Där lämnar vi Ivan för denna gång. Vi tittar bara på ett av hans många slott:

 

 

Kolomskoje

 
Trackback
RSS 2.0