Feb. 3, 2010. Esten som flydde till Finland.

Solen skiner. Det är inte alls så kallt som det varit. Det är istället just så vackert som det var när vi kom.

Jag läste i boken VÅRA BYAR från Finlandssvenska landsbygden att det fanns kontakter med Estland. Där står:

Det heter att bonden icke känner sin farfars far. Trygg (Johan Trygg, från Pedersås Falla, som dog 4.1.33 vid 101 års ålder) kände sin. Som dragon i 1808 års krig hade denne fått sitt namn. Dragonens far hade i mitten av 1700-talet kommit över från Estland i en eka. Som livegen hade han tillsammans med andra arbetat med att sänka en sten i jorden. Gropen var redan djup, och stenen vippade på kanten. Gång på gång hoppade de livegne upp av fruktan för sina liv, men fogdens piska drev dem åter i djupet. Äntligen var man färdig och satte axlarna mot stenen för att ge den just den lilla knuff den behövde för att falla. Fogdens piska arbetade. I samma stund stenen begynte röras, gav man fogden en knuff, så han hamnade under stenen. Varpå man fyllde igen gropen och så småningom begynte se sig om efter flyktmöjligheter. Det var då stamfadern Jysse tog första båtlägenhet till Finland.

 

I Kimito.

Det var mer vanligt att resan gick åt andra hållet. Man tror, att många estlandssvenskar har kommit via Finland.

Det är också en bild av hur allvarligt slaveriet var. Det finns en annan berättelse om en man som flydde från sin godsherre till Tallinn. Det fanns nämligen en regel som innebar att: om man kunde hålla sig gömd i Tallinn ett helt år, då var man en fri man därefter. Godsherren kom efter och sökte igenom hela Tallinn utan att finna sin slav, som lyckades hålla sig undan och alltså blev fri. Hade han hittats skulle han naturligtvis blivit hårt bestraffad.

Jag tycker att det är intressant att läsa om livet på landet i våra tre länder. Mycket är sig likt. Även om esterna fick börja från början när de skulle skapa ett eget estniskt samhälle. Finnarna har alltid räknats som vanliga människor.

Den svensktalande delen i Finland. I Estland är den vensktalande delen så gott som försvunnen, sedan de flydde till Sverige under andra världskriget.

 

Trackback
RSS 2.0