Maj 16, 2010 Det var Ansip som gav klartecken åt flytten av Bronssoldaten i maj 2007.

Först ska jag kommentera Edgar Savisaar som jag skrev om i går. Han är den mest kontroversielle av alla partiledarna i Estland. Samtidigt leder han det största partiet. Nu ska jag citera mig själv från den 24 oktober 2009:

Under Bronsnatten 2007, när den stora förstörelsen av Tallinns innerstad ägde rum. stod Moskva för regin i mening att Savisaar skulle sättas in som Estlands premiärminister. Det var nyval i maj 2007. Han var helt tyst under upproret, som utfördes av unga ryssar i Tallinn och inresta äldre ryssar.
Savisaar var en av kämparna för Estlands befrielse från Sovjetunionen. Han ska hedras för det. Men han tillhörde en falang, som inte ansåg att det fria Estland skulle ge tillbaka stulna egendomar till ester i Estland och utlandet. Han var, som tur var, inte den starkaste av kämparna, utan Marju Lauristins falang vann den interna kampen, och mycket lämnades tillbaka.

Han är en intelligent man brukar Hanno säga, och det stämmer säkert. När alla fick bilda partier efter 1991, då bildades flera ryska partier, vilket splittrade de ryska väljarna. Då såg Savisaar till att ta med de flesta ryska partierna i Centerpartiet. Naturligtvis blev det succé. Numera röstar de flesta ryssarna och många ester på honom, och dessutom bor de flesta ryssarna i Tallinn, vilket betyder att det är helt naturligt att han är borgmästare i Tallinn.

Det är svårt att sammanfatta honom. Han arbetade energiskt i den estniska frihetsrörelsen men samarbetar med Moskva i dag. Hur han skulle arbeta med Moskva om han blev premiärminister hoppas jag att vi slipper se. Det känns farligt.

Andrus Ansip

Estlands premiärminister sedan 12 april 2005 är Andrus Ansip, född 1 oktober 1956 i Tartu. Tog examen i Kemi vid Tartu Universitet 1979, 1986-1988 arbetade han som instruktör i Industrifakulteten och chef för organisationsavdelningen vid Estlands kommunistpartis Tartuavdelning vid Universitet. Han har arbetat vid Folkets Bank i Tatu bl.a. Många av dagens politiker började sin bana i kommunistpartiet.

1998 – 2004 var Ansip populär borgmästare i Tartu, representerande Reformpartiet ett mitt - högerparti.  Han hade kandiderat till parlamentet, men hoppade av för att fortsätta som borgmästare.

21 nov 2004 blev han ordförande i sitt parti. Tidigare ordförande Siim Kallas hade blivit kommissionär och vice ordförande i EU-parlamentet, och flyttade till Bryssel. Ansip flyttade till Tallinn och när Juhan Part och hans parti Res Publica avgick från regeringsmakten 2005 fick Ansip i uppdrag av presidenten att bilda regering. Han gick då i koalition med Centerpartiet och Folkpartiet. Den nya regeringen hade 53 av platserna av parlamentets 101.

Vid valet den 4 mars 2007 fick Reformpartiet 31 platser mot tidigare 19, Ansip själv fick 22 500 röster, den högsta siffran någonsin i det fria Estland. Den här gången gick han i koalition med Unionen Isamaa och Res Publika Liit samt Socialdemokraterna. I maj 2009 lämnade Socialdemokraterna regeringen och Ansip leder nu en minoritetsregering.

Ministrar i dag från Reformpartiet

·         Premiärminister: Andrus Ansip

·         Utrikesminister Urmas Paet.

·         Finansminister: Jürgen Ligi.

·         Justitieminister: Rein Lang

·         Kulturminister: Laine Jänes.

·         Inrikesminister: Jaanus Tamkivi

·         Socialminister: Hanno Pevkur.

Från Unionen Pro Patria och Res Publika:

·         Ekonomi- och kommunikationsminister: Juhan Parts

·         Utbildningsminister: Tõnis Lukas

·         Försvarsminister: Jaak Aaviksoo

·         Inrikesminister: Marko Pomerants

·         Jordbruksminister: Helir – Valdor Seeder

·         Regionalminister: Siim – Valmar Kiisler

Det var Ansip som gav klartecken åt flytten av Bronssoldaten i maj 2007.

Ansip är gift och har 3 döttrar. Han är medlem i Hemvärnet sedan 10 november 2009.

Trackback
RSS 2.0