Maj 24, 2010. Vänskap mellan Sigtuna och Rakvere.

Jag råkade få upp en intressant nyhet:

Sveriges vann över Estland. Det undrar man vad det gäller eller hur?

 

Så här är det:

Sveriges båda kägellandslag var i Estland för landskamp. Det blev seger för herrarna men damerna föll.

- I dammatchen var det inget snack. Estland var betydligt bättre. Men Agneta Ohlin slog personligt rekord och gjorde det bra, sa kaptenen Fredrik Eklund.

 

I herrmatchen var det desto jämnare.

 

- Per Nielsen blev stor matchhjälte när han vände 0-2-underläge till 2-2. Det gjorde att vi vann matchen.

 

 

Vänortssystemet har inte alltid lyckats. Mellan Sigtuna och Rakvere har det emellertid fungerat bra. Det är så härligt när båda orter har utbyte av arrangemanget. Jag hade en känsla av att det var ensidigt, och det är nog i de fallen, som de inte fungerat.

 

Detta har jag tagit från Sigtunas hemsida:

 

Rakvere har varit Sigtuna kommuns vänort sedan 1990

 

I norra Estland mellan Tallinn och Narva ligger Rakvere som är den sjunde största staden i landet och ett vik­tigt centrum för bildning och kultur. Rakvere är en grön stad med många berg och kullar och omfattar ett stort område naturskyddad ekskog. På senare tid har staden etablerat sig som ett turistcentrum i lan­det. Rakveres gamla stadsdel med kyrka och fästning samt det moderna centrumet är väl värt ett besök.

 

Befolkning: ca 17 000

Yta: 10,64 kvm

Vänortsföreningen

Sigtuna–Rakvere vänförening bildades i början på 90-talet då Estland blev självständigt och har cirka

100 medlemmar. Ordförande är Edit Kotka Nyman,

tfn 08-591 132 38. Välkommen som medlem!

Kulturdagarna

Som ett led i kulturutbytet och att lära av varandra anordnas traditionellt kulturdagar vartannat år i

Rakvere och vartannat år i Sigtuna kommun. 2008 har Sigtuna stått som värd. Rakvere kulturdagar an­ordnades i augusti då estniska ungdomar dansade och spelade musik i samband med Sigtuna möte.

 

Överenskommelsen

Den femåriga överenskommelsen innefattar utbyte och samarbete inom bland annat följande områden.

• Dans och musik • Turism

• Idrott • Näringsliv

• Ungdomar, skola • Klimatfrågan

• Bostadsförsörjning

Under 2008 ska särskilt uppmärksamhet ägnas åt

klimatfrågan samt bostadsförsörjning och infrastruk­turfrågor.

 

Och så Aktuaalne Kaamera:

  • Den mannen som körde ihjäl ett nygift cyklande par i Pärnu i vintras fick i dag veta att han kommer dömas till mellan 3 och 12 år i fängelse. Den slutliga domen meddelas inom kort. Han hade GHB i kroppen vid tillfället och kunde absolut inte framföra en bil. Han hade vaknat till och börja köra, och brakade rakt in i det unga paret.. Efter att ha varit fängslad en vecka blev han fri mot en borgen på 390 000 EEK, men nu ska han in i fängelset. Han är est och arbetar i Finland.
  • Ett turkiskt reseföretag, Top tours, har gått i konkurs. Resor har bl.a. sålts via Baltic Tours och Est Travel, som skickat vidare kundernas pengar direkt till Top tours. Men askmolnet från vulkanen kostade företaget ca 6 milj. EEK, och de var tvungna att ställa in alla betalningar. Baltic tours och Est Travel har beslutat att alla som betalat sina resor till dem ska få resa i alla fall. Företagen står själva för utgifterna. För övriga kunder hoppas Top Tours kunna meddela en lösning i juni.
  • Här är ett förslag på resa med Baltic Tours. Låter spännande, eller hur?


Scandinavian and Russian Treasures

Copenhagen-Oslo-Bergen-Geilo-Karlstad-Stockholm-Helsinki-St.Petersburg-

Moscow 18 days / 17 nights
EN, ES guides
2009 JUNE - SEPTEMBER
Prices: from 3435,-  EUR pp

  • Första elektroniska barnboken i Estland är: Piret Rauds Emma Roosa asjad.  (Emmas rosa saker av Piret Raud) Den är lättanvänd, men tyvärr en aning dyr, så föräldrarna kanske tvekar att köpa den.
  • I Narva finns den stora fabriken Kreenholm, som Borås Textiläger eller har ägt. Där har nu öppnats ett stort vackert konstgalleri, som vi måste besöka i sommar, det såg intressant ut
  • I Aktuellt i kväll såg ni kanske hur illa det är i finanskrisens Lettland, som tydligen blivit ett föredöme för södra Europa i sparande och neddragningar. Men folket har det svårt. ”Man får välja att betala hyra och mat eller sjukhus och medicin” sa en sockersjuk kvinna.
  • I Estland säger de att sommaren är slut!
Trackback
RSS 2.0