Maj 4, 2010. Ett pinsamt sorl....

Jag såg en liten skojig grej i DN på Namn och Nytt-sidan.

Det var en bild på en dusch med en streckgubbe under. Texten: AUTO KÄSIPESULA och en pil: 600 m. (Jag lyckas inte få med den bilden här)

 

Texten till bilden:

 

BILTVÄTT INKL. FÖRARE?

Peter Borg, Södertälje, såg Den här skylten i Riga och undrar om det är en hänvisning till någon form av automatisk ”walk-through”- dusch för dem som inte har dusch hemma eller inte hinner duscha på morgonen.

För en vanlig bildad medborgare är det självklart att skylten inte fanns i Riga utan någonstans i Estland. Förmodligen var han i Tallinn men visste förstås ingenting om det. Det står tydligt: Handtvätt av bilar. På estniska.

 Och apropå att det kan vara svårt för svenskar att skilja på Riga och Tallinn:

President Meri var inbjuden till Stockholm någon gång i början av 1990-talet. Det skulle firas att tre fria stater återuppstått ur glömskan. Längst fram på podiet hängde en karta över de nya länderna, som varit glömda i femtio år. Där skulle talarna stå.

Det var fortfarande tyst i lokalen. Alla väntade på att värdarna skulle hålla ett tal till presidenterna i de baltiska staterna. Då reser sig president Meri, Estlands president. Går fram till kartan, betraktar kartbilden av sitt land. Tar en sudd i handen, sträcker sig fram mot namnet på sitt lands huvudstad, utan att säga något suddar han ut ”Riga” och skriver dit ”Tallinn” i stället. Sedan gick han och satte sig igen. Ett pinsamt sorl hördes i lokalen. Därefter började högtidstalen.

Jag saxar några rubriker i dagens Postimees och Virumaa Teataja:

Estnisk flicka från Lääne Virumaa vann EM i sumobrottning i 70-kg klassen. Hennes idol är naturligtvis landsmannen Baruto.

Tarja Hallonen förklarar att hon älskar Estland. Då är vi en till i gruppen!!

Här är de. Presidentparen.

Till sommaren introduceras ett nytt lättöl i Estland. Ett lätt sommaröl med en stänk av citron och endast 4,2 volymprocent.

Frågan ställs också om esterna kan roa sig utan sprit, men det ges inget svar. Valborgsnatten/Volbriöö har just firats. Morgonen efter, den första maj, var köerna långa till butikerna där man kunde köpa lite påspädning. Hur var det i Uppsala?

Esterna har förändrat sina matvanor rejält under de senaste åren. Numera går det åt mycket chips, pommes frites och Coca Cola i landet.

Världens sexigaste (kvinnliga) politiker har utsetts. Kristin Kelly från Frankrike, Alina Kabajeva från Ryssland, Maria Rossario Carfagna från Italien och Anna Maria Galojan från Estland toppar listan.

Eleverna i gymnasie- och yrkesskolan har fått sina stipendier ur kommunordförandens hand. Därefter förväntas de påbörja högre utbildning.

Om ni också älskar Estland och vill flytta hit: En herrgård i Väike Maarja socken är till salu. Renovering behövs dock.

Snart kommer de nya sommar-hastigheterna på de estniska vägarna. Maxhastigheten blir 110 km/timmen.

Det meddelas att Paris Hilton mår bra.

Trackback
RSS 2.0