Maj 17, 2010. Ryssland har suverän demokrati.

Så skulle vi till Stenslätten och titta på estlandsbåten. Och så kom vi för sent! En halvtimme försent. Men det är vackert att åka utefter skogskanten i försommaren. Backarna är fulla av vitsippor och ser ut precis som jag minns att de alltid har sett ut. Och då känner jag ända ner i tårna hur fantastiskt allt är.

En flicka blev biten av en huggorm på skolans idrottsplats, en annan blev biten i Kunda samhälle. Naturen kan vara småfarlig också.

Rakvere vill bli en av världens kulturstäder.

Rakvere sjukhus har just ny tyska unga blivande sjuksköterskor som praktikanter. De tycker att det är lugnt och skönt i Rakvere. I deras stad Plöni arbetar estniska praktikanter i ett utbyte.

Jag läser just nu en lärobok på universitetsnivå om Ryssland efter 1991. Ryssland. Politik, Samhälle och Ekonomi red av Anna Jonsson och Carolina Vendil Pallin, SNS förlag 2009.

”Inte desto mindre har det ryska folket det generellt mycket bättre i början av 2000-talet än vad de hade i slutet av 1991. Ryssland har dock fortfarande en lång väg att vandra för att uppnå en demokrati, om vi med demokrati förstår öppna, fria, hemliga och rättvisa val, ett brett skydd och respekt för allas grundläggande mänskliga fri- och rättigheter som till exempel mötesfrihet, yttrandefrihet och frihet från tortyr, samt förekomsten av ett självständigt rättsväsende med oberoende domstolar och samt en poliskår och säkerhetstjänst som står under civil kontroll.” sid 13.

Enligt Putin kunde inte demokrati importeras direkt från väst, den måste anta en specifik rysk form. I Ryssland myntades begreppet ´suverän demokrati´ för den speciella formen av rysk demokrati. I själva verket var det bärande i denna tanke suveränitet istället för demokrati.” sid 16.

Jag måste lära mig lika mycket om Ryssland som om Estland. Det kan inte hjälpas.

 

I Estland:

Den stora livsmedelskedjan Grossi går mer och mer över till varor med sitt eget varumärke.

Baruto vann åttonde raka i går. Vilken estländare!

I Narva har det varit Barbecue Battle of Narva. Rakveres lag vann nötköttsgrillningen.

Trackback
RSS 2.0