Maj 23, 2010. Missförstånd, och lögner.

Ants tog en biltur i torsdags, och jag var hemma och pysslade lite. Solen sken och det var sommarhett på baksidan. Då ringde han och sa åt mig att snabbt sätta på radion. Det var "Nordegren i P1", och som gäst hade han Sofi Oksanen. Självklart fick jag jättebråttom och blev så förvånad över Nordegrens totala okunskap om dagens Estland. Han är en medieman, som diskuterar allt möjligt och måste sätta sig in i det mesta. Men Estland vet han inte mycket om. Till min stora sorg förklarade inte Sofi Oksanen hur okunnig han är.

 

För att ni ska förstå hur förvånad jag är ska ni få hans CV från Sveriges Radios hemsida:

 

 

Thomas Nordegren har varit utrikeskorrespondent i Washington (2003-2007) och Berlin (1997-2001) dessförinnan bl. a. i Helsingfors och Bryssel. Han har varit programledare och chef för P1s samhällsmagasin Kanalen och Studio Ett. Han har vunnit priser för sina reportageserier om bl. a. Stjärnornas krig, Baltikums frigörelse, aids och narkotikamissbruk.  Innan han kom till Sveriges Radio arbetade han bl. a. som, programledare och reporter på Sveriges Television och recensent och krönikör på Dagens Nyheters kulturredaktion. Han har skrivit ett dussintal fackböcker bl. a. uppslagsböckerna Droger A-Ö och Encyclopaedia on Substance Abuse.

Han talar om det 80- tal och början av 90-tal då han rapporterade om Baltikums frigörelse. Om osäkerheten Vilka var KGB-agenter och vilka var genuina frihetshjältar av de man talade med, och vad hände under kriget eftersom judeutrotningen i Baltikum skedde mer effektivt redan innan tyskarna ens hann komma dit i vissa fall??!! Detta gäller i alla fall inte Estland. Att det ska ha hänt i de andra länderna har jag heller aldrig hört. I själva verket var det så, att under frihetstiden hade judarna det bättre i Estland än i något annat land; esterna blev belönade av World Jewish Congress för det. Judarna förföljdes inte under den första sovjetockupationen innan tyskarna kom. Det stora flertalet av de estniska judarna som inte hunnit ge sig iväg till väst flydde istället med ryssarna 1941.

 

… Sedan blev det någon sorts vulgokapitalism med svartväxling. Svartväxlandet upphörde i och med att den estniska valutan infördes 1992.

 

… Man blev ett land av tjuvar istället. Estland är i dag ett av de minst korrumperade länderna i världen. Att de var ett land av tjuvar var bara en fortsättning på den moral som fanns i Sovjetunionen. Hela folket måste lära om.

 

Han frågade också om landet kan kallas feministiskt och Oksanen svarade att när man hör ordet jämlikhet tänker man på det sovjetiska samhället, socialismen. Det skulle behövas ett nytt ord för att begreppet ska rota sig i dagens Estland.

 

Då frågar Nordegren: Vilket var värst, kvinnoförtrycket i dag eller det i Sovjet? Oksanen svarar: Den s.k. sovjetjämlikheten var värre. Betydligt värre.

 

Och jag undrar vilket kvinnoförtryck i dag han talar om. Kan han specificera?

Oksanen svarar: Kvinnan gjorde mycket mer än mannen även på den tiden. Hon utförde allt arbete även hemma, och självklara saker som preventivmedel fanns inte. Och jag vet t.ex. att det inte heller fanns vanliga bindor. De fick använda tyg, som de tvättade. Ja, det var mycket som inte fanns att köpa då.

 

Har esterna bearbetat sin historia? Undrade han vidare.

Bearbeta? Geografiskt läge och miljön gör, att man inte kan lägga det bakom sig. Ryssarnas ständiga historieförfalskning skapar stora svårigheter för esterna internationellt. T. ex. påstår Ryssland att kriget började först 1941med Tysklands anfall. Det för Estland o.a. så ödesdigra hemliga tillägget till Molotov-Ribbentroppakten har ibland funnits, ibland inte. Dessutom är det svårt, därför att så många människor är inblandade. Min egen morfar skjutsade icke önskvärda personer (deporterade).

 

 

Från gårdagens Aktuaalne Kaamera:

Världens mest intelligenta (innovativa) städer utses varje år: ”Seven top intelligent Comunium of the year.” I år var det 400 kandidater, men det finns bara en stad i hela världen som kommit till finalen fyra gånger!

De sju är:

Tallinn, Estonia.

Arlington County, VA, USA.

Dublin, Ohio, USA

Dundee, Scotland, UK.

Eindhoven, Netherlands.

Ottawa, Ontario, Canada.

Suwon, South Korea. , electronics, green tech and software.

(Förra året vanns tävlingen av Stockholm)

Tallinns stads sekreterare berättar att man i Tallinn arbetar för att utöka IT-kapaciteten. Man implanterar de senaste systemen och förbättrar ständigt för att förbättra systemen. Motiveringen den här gången var att Tallinn implementerar nya och innovativa IT-lösningar och snabb utbyggnad av storskaligt datanät. Samtliga trehundra skolor i staden har tillgång till internet. Mer än 60 av stadens distrikt erbjuds gratis internat. Alla erbjuds gratis datautbildning. Man erbjuder också användarvänliga e-tjänster: ett id-kort för att t.ex. betala bussbiljetter, rösta vid allmänna val och att använda istället för e-leg i baken är exempel på sådant som görs via datorerna.

Andra exempel på Tallinns framgångar är: Högteknologiska institutioner som Ülemiste City, Tallinns teknologipark och Cyberförsvarscentret.

Vinnarna tillhör nästan alltid de rikaste länderna i världen. Tallinn är ett undantag, och vem vet premiärminister Ansip har lovat att Estland ska tillhöra de rikaste länderna i EU om några år! (Det var före finanskrisen)

Trackback
RSS 2.0