Maj 7, 2010. Innerstadstorget.

 

I Russia Today, det ryska nyhetsprogrammet som vänder sig till väst, intervjuades president Medvedev med anledning av ”Segern över nazisterna i det stora fosterländska kriget”. Det var intressant att höra hans version av vad som hände och händer. Han medger att Stalins brott inte går att förlåta, men ändå var Sovjetunionen den store segerherren i andra världskriget. I Ryssland berättas den enda sanningen; andra länder och framför allt de baltiska har en helt felaktig version. Utan Sovjets seger hade Europa inte levt så gott som de gör. Vi ska tacka Sovjet. Att ryssarna levde i ett enklare samhälle efter kriget berodde på att de måste vila, och kanske Sovjets samhälle inte var den rätta sorten.




En bild från Keskturg - innerstadstorget i Tallinn

I estnisk TV berättade en husläkare att det är många människor som köper sina mediciner på torget för att det är billigare, men hon vill varna alla för att göra det. I Tallinn är det torget som kallas Järnvägstorget som säljer medicin. Det är rysktillverkade produkter där man inte vet vad som egentligen finns i tabletter och kapslar. Läkaren kallar det för rysk roulett.

Hon tog som exempel en medicin som heter Analgi och är jättebra mot värk. Det är bara det att det förstör levern. Det bryr de sig inte om.

Visnevskijs salva är ett annat exempel. Det går inte att säga vilka ingredienser den har.

Mediciner från Ryssland bör förbjudas därför att Estland har hunnit till utvecklade länders nivå. Vår medicinstyrelse arbetar bra och grundligt. På torgen kan man dock fortfarande hitta den gamla sortens medicin. Man vet aldrig om innehållet överensstämmer med det som står på etiketten. Man får hoppas att det verkligen är den gamla salvan, som man känner till, men vet ändå inte riktigt vad den innehåller. Riktigt allvarligt blir det om en hjärtpatient köper sin medicin på torget. Hon vet inte vad hon får. Man brukar säga att det är prisskillnaden som spelar roll. Den medicin som kostar 100 kronor på apoteket kostar ungefär 30 kronor på torget. Men om någon då lägger ut några hundra kronor på värdelös eller i värsta fall farlig medicin och sedan i all fall måste gå till läkaren och köpa medicin till apotekspris, då har det bara varit dyrt. Staten borde lära folk att gå till läkaren och att undvika de här s.k. medicinerna. (På torget kan man få medicin utan recept det är bara att gå till en annan bod så ordas det). Det finns naturligtvis flera orter som där det säljs sådana mediciner t.ex. i Narva och på estniska nordkusten där det bor många ryssar.

Malle, som är apotekare brukar säga: Ryssar har väldigt mycket krämpor. De är överrepresenterade inom sjukvården.

Vi har varit på Tallinns torg många gånger. I början kunde vi köpa ”exklusiva” klockor för en tia. Kött och andra matvaror var vi inte lockade av eftersom de låg framme och såg ohygieniska ut. Men jag minns när vi köpte en hel Saaremaaost för en liten slant. På den tiden fanns inga stora affärer, inget köpcentrum. Nu handlar vi i helt vanliga affärer med en standard som vi känner igen.

De berättade också på nyheterna att en plan antagits för att förbättra Estlands grusvägnät. Arbetet beräknas ta några år.

För 65 kronor kan du köpa en ask estniska jordgubbar i dag. 1 kg kostar 260 kronor. 

De vilda djuren börjar vaccineras nu mot rabies. Första gången skedde detta 2005. Senast en est insjuknade i rabies var 1986. Några barn hittade en ensam rådjursunge och tog hem den. Ett av barnen kände sig sjuk en kort tid, sedan dog det av rabies.

 

 

 

 

 
Trackback
RSS 2.0