Nov. 16, 2010. Rein Otsason.

Oj! Det har varit stort polisuppbåd i några skolor i Tallinn. Poliser med hundar kom in i skolan och sökte droger överallt. Hundarna nosade i alla skolväskor. Det var spännande. De hittade en del. Snus. Det är en drog här, så det var allvarliga diskussioner om åtgärder och att det kom från Sverige.

Annars har jag hittat en bra bok. "Rein Otsasoni kolm elu." av Juhan Aare. 2006, Eesti Kultuurfilm OÜ.


Rein Otsason

Rein Otsason föddes den 24 maj i Tartu och dog den 30 oktober 2004 i Tallinn. Han menade att han levt tre liv: som ekonom, politiker och bankman. I boken berättas om generationerna före honom och sedan hans liv. Den spänner alltså över stora historiska förändringar i Estland, och han var mycket aktiv under frigörelsen och började arbeta för en ny riksbank i Estland redan före augusti 1991.

Det är verkligen en bok om livet i Estland.

Fadern August Otsason (1887 - 1961) var en affärsman med kulturella intressen. Han gifte sig 1930 med Marta Osche som studerade pedagogik, filosofi och litteratur vid Tartu Universitet. Under det för landet fridfulla 30-talet fick de sina tre söner: Rein 1931, Jaan 1932 och Tõnu 1934. Marta var mycket aktiv. Efter att på så kort tid fött tre barn började hon arbeta på Institutet för Hemundervisning som instruktör, gav lektioner och publicerade artiklar och pedagogiska forskningsresultat samt recenserade teater i Postimees och andra tidningar. En aktiv mor med andra ord. Pojkarna levde i Tartu med sin mor på vinterhalvåret och på sommaren hjälpte de tidigt sin far med bondgården som svinaherdar.

Mormors mor Ingel Leika var ett av tretton barn.
Mormor Liisa studerade sömnad i Haapsalu och arbetade sedan som skräddare hela sitt liv. Detta var under tsarens tid.
Tydligen fick en flicka utbilda sig i sömnad under den tiden. Ants mormor sa att en flicka egentligen bara kunde bli lärare, och därför blev hon det.

Hemma hos Reins mormor var det en ständig ström av gäster, släktingar och vänner. "Vi lärde oss tidigt solidaritet och allt eftersom präglades vi också av det." Det stämmer också med livet hos Ants morföräldrar. Alltid stod samovaren beredd.
Mormor tog också hand om sina barnbarn när Reins mamma inte klarade av det på grund av olika svårigheter.

Ja, det här är verkligen intressant. Nu ska jag lägga mig och läsa boken. Jag fortsätter att skriva i morgon!
Trackback
RSS 2.0