Sept. 26, 2010 Förhållandet mellan Estland och Ryssland är krångligt.

Ordföranden för högerliberalerna, Pravoje Delo, i Ryssland Leonid Gozman, säger i en intervju med Postimees:
Jag är helt säker på att ingen vid makten i Ryssland tror, att Estland någonsin blir en del av imperiet igen. Att Ryssland ska acceptera Estland som likvärdig partner kommer däremot ta tid och tålamod, från bägge sidor.

Förhållandet mellan Estland och Ryssland är krångligt, och Gozman menar att båda sidor är lika skyldiga. men denna åsikt accepteras naturligtvis inte i Estland.(Jag tänker på när en liten gosse i skolan var mobbad av en klasskamrat i flera år, och lärarens kommentar var att båda var lika skyldiga.)

Det är inte så att den ena parten är oskyldig och den andre är bandit.
Därefter verkar det som om han tänker högt: Ser man till nuvarande förhållanden är de inte så bra, men jämfört med vad man reellt kunde ha väntat sig är de inte så dåliga, men tänker man på vad som vore önskvärt är de dock inte så bra.

I Ryssland menar man alltså att det var så många soldater som dog i striderna om Tallinn, att de ska ha speciella rättigheter i landet. Själv tycker han inte så. Han anser att Estland inte har några skyldigheter mot Ryssland, och att Ryssland inte heller har några skyldigheter mot Estland. (sic) Dessutom menar han att de sovjetiska soldaterna inte var ockupanter. Ockupanterna var Stalin och Sovjetunionens ledarskap!? (Säger man så om de tyska soldaterna också?)
(Här tänker jag också på hur slaverna betedde sig i Estland. Jag såg ju själv hur de var Herrar. Den ryska kvinnan i butiken t.ex. hade makt, och hon utövade den.)

Den ryska federationen har ansvar för de i Estland boende slaverna, de som oskyldigt hamnade utomlands, säger Gozman.
Vi måste hjälpa dem med böcker, filmer och besök.

Han menade att Ryssland måste låta slaverna i Estland flytta tillbaka till Ryssland. Men ingen flyttar frivilligt från de baltiska staterna. Det är ju självklart.
Vi måste se till att den högre utbildningen gäller alla i Ryssland. Det är vår plikt. I Estland vore det en konkurrensfördel att utveckla utbildningen på flera språk t.ex. engelska, franska och ryska. (Han vet tydligen inte att det redan finns utbildning på andra språk i Tartu. Felix sa en gång t.ex. att han gärna läser estniska i Tartu. Det finns en kurs på engelska.)

Gozman är absolut inte en fiende till Estland, men han förefaller lite naiv. Han ser problemen ur den ryska synvinkeln utan att alls se det med estniska ögon. Tänk på Bronssoldaten. Av hänsyn till den ryska befolkningen skulle statyn inte röras, den symboliserar deras seger över nazismen, men för esterna symboliserar den ockupationen, frihetsberövande och berövande av mänskliga rättigheter. Och den har stått där i mer än femtio år! Och dessutom står den i Estland.


I tidningen skriver de också att Den Ryska Federationen kommer att få sex nya krigsfartyg i Svarta Havet till ett pris av 1,5 miljarder dollar, samt tre nya krigsfartyg till Kaliningrad i Östersjön. (För att visa vänskap, eller...)

I Kaluga oblast halkade en stridsvagn T72 av släpet vid en förflyttning på Kievlandsvägen ca 10 mil från staden Obninskij. Trafikmilisen och krigsmakten försöker utreda orsaken, men alla säger "under bordet" att orsaken är: Vodkan.

Ryske utrikesministern Lavrov kräver att alla ryssar ska kunna resa till EU utan visum. (Kommer vi kunna resa visumfritt till Ryssland då?)

Virumaa Teataja berättar att de elstolpar som står i åkrarna utgör ett hinder för bönderna i deras arbete!

En avgjutning av Gerd Kanters hand har gjorts i Kunda cementfabrik.

Bovete såldes slut i affärerna under sommaren, men nu meddelas att det åter finns att köpa i butikerna.

Evelyn Ilves och Michelle Obama bytte recept i New York när presidentparet var i FN och Toomas Hendrik Ilves talade om nödvändigheten att samla krafterna mot cyberterrorismen, som esterna har varit utsatta för, och som man vet kommer bli allt vanligare om man inte finner en utväg att stoppa den.

En staty av Marie Under har avtäckts utanför huvudbiblioteket i Tallinn

Snart är det val i Estland, och statsminister Ansip menar att huvudtemat för valet är: näringslivet. Då kontrar Savisaar med att siffror inte är viktiga, det är individer valet ska handla om.

Författaren Sirje Kiin tyder ordet frihet. Hon menar att frihet är svårt. Vi har alla eget ansvar för våra val i livet. Och då vet vi att något sådant inte fanns under ockupationen. Nu måste alla  lära sig och inse vad frihet verkligen betyder.

Nästa prishöjning i landets butiker sker den 12 oktober. Då är det priset på bröd som höjs. Och de prishöjningar som sker nu har betytt att flera små butiker har fått stänga. De kan inte längre konkurrera.

I tävlingen Miss Globe 2010 skickar Estland Natalja Korneitsik, som studerar vid Milanos Universitet.

Õhtuleht skriver om den sovjetiska armén. För soldaterna var det både en sorglig realitet och "skojigt". Sorgligt för att det betydde 2-3 år av bortkastad tid och för att de alltid längtade hem, skojigt för en aldrig sinande ström av soldatskämt om livet och Sovjet.

En officer till soldaterna under lektionen: Hur är det att bo i Amerika?
En soldat: Amerika är ett fruktansvärt kapitalistland. Arbetarna exploateras av utsugarklassen det finns ingen offentlig sjukvård, många barn svälter, och man tar inte hand om sina äldre.
Officeren: Helt riktigt. Och vad är Sovjetunionens mål?
Vårt mål är att komma ikapp Amerika.

Två soldater står och väntar i marketenteriet.
"Vad tänker du på?" frågar den ene.
"Samma som du", svarar den andre.
"Då är det min plikt att arrestera dig."
Trackback
RSS 2.0