Feb. 22, 2011. Återinvigning av Jaani kirik i S:t Petersburg.

Saxat ur Postimees:
Isvägar har öppnats. En 3.5 km lång isväg mellan Haapsalu och Noarootsi. mellan Rohuküla och Sarve i Hiiumaa är isvägen 25,5 km lång. En 18 km lång väg är också öppnad mellan Hiiumaa (Dagö) och Saaremaa (Ösel), och mellan Rohuküla och Wormsi (Ormsö) är vägen 9,5 km. Alla har en speciell informationstelefon.

Gorbatjov: Putin kan bli president igen. (10 feb 2011) Han tror att Medvedev ställer upp i nästa presidentval i Ryssland, och vinner det. Att Medvedev och Putin sedan byter plats utesluter han inte. Apropå explosionen på Domododevo flygplats i Moskva och de många offren kritiserar Gorbatjov kampen mot terrorister i Ryssland. Han anser att man måste ha en politik för nationens bästa. Man måste bekämpa fattigdom, skydda mänskliga rättigheter och skapa en stabil livsmiljö för människorna.

Gorbatjov: Ryssland härmar demokrati. (22 feb. 2011) Gorbatjov kritiserar både Medvedev och Putin för att de själva bestämmer vem som ska bli nästa president. Han menar att det är ett otroligt bedrägeri och bristande respekt för väljarna. "Ryssland är bara en imitation av demokrati, parlamentarism och rättsstat. Enade Ryssland klassar han som en dålig kopia av kommunistpartiet. Det hindrar utvecklingen.
Oroligheterna i Egypten, Tunisien m.f. länder i Mellanöstern beror på att "Folk vill ha bättre liv. De har inget att förlora."

Det bästa livet levs i Vancouver. (22.2.11) Tidskriften The Economist publicerar en rapport från EIU om var det är bäst att leva. Här är de 10 bästa städerna i världen:
1. Vancouver, Kanada
2. Melbourne, Australien
3. Wien, Österrike
4. Toronto, Kanada
5. Calgary, Kanada
6. Helsingfors, Finland
7. Sydney, Australien
8. Perth, Australien
9. Adelaide, Australien
10. Auckland, Nya Zeeland.

Var Stockholm och Tallinn finns på listan framgår inte. Däremot kan man sluta bekymra sig för de ester som flydde till just dessa städer. Eller hur?

I söndags var det högtidlig återinvigning av den estniska kyrkan Jaani kirik i S:t Petersburg. I staden har det länge bott estländare. Dels sådana som flyttade dit under tsartiden, sådana som studerade på  högskolor och senare inflyttade.
Vid den högtidliga ceremonin assisterades den estniske biskopen av en rysk och en ingermanländsk präst.
Under den första sovjettiden var kyrkan ombyggd till en hushållsskola, sedan var den öppen för vandalisering. Nu är den kyrka igen:



Tornet är helt nytt efter den gamla modellen.

President Toomas Hendrik Ilves högtidstalade.:

 

Alla detaljer helgades liksom dopfunten:

 

 

Det var naturligtvis i första hand peterburgsboende i kyrkan, men en delegation från Estland var också där. Vår Hanno t.ex.

 

 

På balkongen t.v. satt manskören, också från Estland.

 

 

Estlands biskop med församlingens präst.

 

Hanno hälsar att han är positivt överraskad av det nya S:t Petersburg. Maten går att äta och människorna är vänliga. Kålpirogerna är just sådana som Ants tycker om. Allt har förändrats under de senaste tjugo åren.

Trackback
RSS 2.0