Feb. 3, 2011. Valdebatt.

Nu känns det som om vintern håller på att ta slut. Det är visserligen massor med snö, och den glider nerför taket, men det är noll-gradigt, och kanske, kanske börjar snön smälta nu.

Ja, så var det valdebatten i går.
Den första frågan gällde hur partierna såg på Ryssland. Det bästa som sas var en äldre herre från Självständighetspartiet som berättade att han varit på en minnessammankomst i ett Gulagläger. Där bad de närvarande ryssarna ärligt och djupt från hjärtat esterna om ursäkt för allt det hemska Sovjetunionen utsatt dem för. "Alla är inte som Kreml."

Det satt en panel med fyra kunniga kommentatorer, 3 män och så Kadri Liik, som jag citerat tidigare (den 12.1.11 och den 18 och 26.12.10) menade att det är självklart att vi alla vill ha ett demokratiskt Ryssland, men vi kan absolut inte förändra någonting i Ryssland. Ingen i världen kan göra det. Bara ryssarna själva. Hon sitter på många konferenser, och uppfattar att kollegerna har något schizofrena åsikter. För det första säger de att vi måste lära oss att leva tillsammans med våra grannar ryssarna, men å andra sidan kommer det fram att de anser att Ryssland ä livsfarligt. Man kan inte diskutera så, menar hon. Man måste betrakta Ryssland realpolitiskt. Vi måste lära oss leva med vår granne. Ryssland kommer aldrig anpassa sig efter ossa. Vi måste se krasst på detta. Vi ska inte ta onda ord i vår mun. Estland blir aldrig farligt för Ryssland. Istället bör vi fundera på vilka två länder som betyder mest för oss när det gäller vår säkerhet. Det är inte bara Nato utan framför allt: Sverige och Finland.

Programledaren frågade: Är den ryska befolkningen i vårt land rysk eller estnisk? Mannen från det ryska partiet svarade att: "Vi bor här. Vi gläds över framgångarna i detta land. Men vi är patrioter både här och i Ryssland."

Då undrar man: Vad betyder det? I en kris, vilken sida väljer de då?


Så var det dagens nyheter på TV.

I Estland har man i de ryska skolorna en längre tid fått i uppdrag att förbereda en övergång till den estniska skolreformen. 60 % av undervisningen ska ske på estniska språket. Alla skolor är inte klara ännu, men utbildningsministern Tõnis Lukas menar att de haft gott om tid att göra detta, och det ska vara klart till höstterminens början i år. "De som lagt ner väldigt mycket arbete på att klara av uppgiften kommer aldrig acceptera något annat." Jag tänker på vår sons lärare i skolan som ena dagen sa: I morgon måste ni vara klara med matteuppgifterna. Och nästa dag frågade han: Har ni gjort dem? och när inte alla räckte upp handen sa han bara: Då säger vi måndag istället. Vår son hade jobbat hela kvällen för att uppfylla kravet, och där stod han med en velig lärare. Så kan man inte göra!

Dalai Lama kommer till Estland i augusti för ett andra besök i landet. Det är känsligt eftersom man inte vill reta Kina, men det är efter valet, så vilka det är som ska möta honom vet vi inte än.

Många estniska redare och sjömän arbetar under annan flagga än det estniska. Numera finns det länder som har lägre avgifter o.a. än Estland.

Hälften av alla Moskvas skolbarn är sjuka. Det är kris. De friska vågar inte heller gå till skolan. Men en elev förklarade att hellre satt han i skolan och pluggade än hemma vid telefon och dator.

När det gäller kärnkraften i Europa har man i många år varit tveksam i olika länder till den. Ett problem har varit hanteringen av restprodukter. På grund av arbetet mot kärnkraft och tvekan om lagringen av restprodukter sjönk intresset för utbildningen.  Följden har blivit att nu saknas det utbildade civilingenjörer till våra kärnkraftverk i Europa. I Tartu finns en bra utbildning, men platserna är för få.

I Viljandi har man byggt en stor fin yrkesskola. Man ska utbilda i många olika yrken.  Där finns också Estlands enda träningsbana för halkkörning för större fordon.

Någonstans i Estland har man gjort ett stort fynd av silvermynt från 1000-talet. De största och flesta fynden i Östersjöländerna från just 1000-talet görs i Estland. Kanske för att det var så mycket handel mellan öst och väst genom hamnarna i detta lilla land.
Trackback
RSS 2.0