Juli 25, 2011

En av Europas största folkfester, Hansafestivalen i Tartu, slutade i en Grand Final konsert.

Huvudpersonerna på Rådhusets balkong under söndagen var bröllopsparet Katrin Kuuba och Priit Ginters hade folkdräkter från Põlva. De svor varandra evig trohet och fick borgmästare Urmas Kruuses välsignelse. Hela staden var deras vittnen.


Hansadagarnas uppskattade chef Ants Johanson glädjer sig åt alla trevliga människor  och den överväldigande positiva respons han fått. "Mycket tillfredsställande", säger han. ”Jag har bara hört beröm!”
Även om det på årets mässor deltog ett rekordstort antal hanseatiska handelsmän, var köparnas intresse på samma, lite lägre nivå som förra året. "Visst är vi fortfarande påverkade av införandet av euron och den ekonomiska recessionen så människor är fortfarande mycket försiktiga med vad de köper", förklarade han.

Regnet på lördagskvällen störde lite grand, men Ants Johanson menar att det kanske ändå var bra. "När regnet slutade var det fortfarande trångt på Rådhustorget och dansen fortsatte. Staden hade tvättats ren och snarare hade regnet skapat en avkylande effekt efter allt damm och den stekande värmen vi haft i Tartu."

Arrangörerna säger att esternas intresse för Hansadagarna var större än väntat. Det var succé helt enkelt.

…..

En kursdeltagare.

Det pågår ett språkläger för barn med annat modersmål. Det fanns där förra året också. Det är bara fler platser i år. Intresset för att lära sig estniska ökar!

I år hålls kursen ”estniska som främmande språk” i tre skift i Audru kommun i Pärnu län. 70 barn från Finland, Sverige, Lettland, Litauen, Ryssland (Pechora, Moskva, St Petersburg, Verkhniy, Krasnojarsk, Archangelsk), Irland, Belgien, Tyskland, Ukraina, Vitryssland, Kazakstan, Norge, Danmark, Skottland, Kanada och USA (Kalifornien, Michigan, Viginia) deltar. Lägret är för barn av estnisk härkomst som inte bor i Estland.

"Aldrig tidigare har förekommit att barn som inte kunnat tala estniska har pratat sinsemellan på ryska eller engelska", säger arrangören Adamson. I första hand vänder man sig till barn med estniskt ursprung som vill förbättra och behålla sina kunskaper. I år deltar alltså även barn som inte kan någon estniska tidigare.

…..

 

Sångfest.

Den 20 augusti är dagen för Vabaduse Laul /Frihetssångerna på Sångfestivalplatsen i Kadriorg. Då blir det en jättefest för att fira 20 år av frihet. Det kommer uppträdande från Estland, Lettland, Litauen, Sverige, Norge och Finland. Festen börjar klockan 17 och skall avslutas kl 01. Vi får väl se hur det går med det.

.....
Hiiumaa. Dagö.
I dag återinvigdes den estnisk-ortodoxa kapellet i Malvaste. Det är en gammal fin träkyrka från 1906 som har renoverats och nu invigdes med präster från båden den ortodoxa och den lutherska kyrkan. Hela invigningen tog 5 timmar!


























Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0