Juni 14, 2011 Anne Eenpalu som föddes i Sibirien.

I dag är det den 14 juni 2011. Det är exakt 70 år sedan den stora deportatinen ägde rum i de baltiska staterna. Vi var i Tallinn för 16 år sedan när det var 51 år efter den deportationen. Det var fruktansvärt. Under sovjettiden var det obligatoriskt att ha en flagga vid varje ytterdörr över hela landet, och 1994 fanns alla flagghållare kvar. Sedan Estland fick sin frihet tillbaka har det varit påbjudet att den 14 juni ska landet högtidlighålla minnet av den första stora deportationen, som drabbade i stort sett alla estniska familjer, genom att antingen hissa sin flagga på halv stång eller fästa ett sorgflor på den. Den 14 juni 1992 var det första gången.

Den 14 juni förra året presenterade jag Andres Küngs text i ”Kommunismen och Baltikum”, och jag berättade om när vi var i Tallinn 1994:

Den fjortonde juni 1994 var jag i Tallinn med min familj. Solen sken från blå himmel. Vi gick i tunna sommarkläder beredda att njuta av ännu en härlig sommardag.

På de flesta husen satt hållarna för flaggan kvar. Den som alla måste ha under sovjettiden när det påbjöds flagga. Nu satt det en flagga i varje hållare. Och dessutom var ett svart sorgflor fästat vid flaggan.

Vi gick in i en affär och köpte något, och när vi kom ut satt sorgfloret kvar. Vi promenerade runt i staden, och överallt fanns de här flaggorna. Vi gick in i en restaurang och åt, och flaggorna var kvar. Det kröp i oss. Vi frös i sommarvärmen. Det var som om staden i den vackra, ljusa sommardagen ändå var mörklagd i sorg. Det blev till och med svårt att andas. Sorgen var så fysisk.

Ja, det minnet har jag bevarat. Det har betytt mycket för min förståelse för hur esterna levde under ockupationen.

Postimees skriver att det var inte så många flaggor uppe i dag. Flagghållare har inte monterats på de nya husen, och många har tagit ner de gamla, som symboliserade förtrycket. På den sovjetiska tiden påbjöds flaggning oftast när man absolut inte kände att man ville.

 

Frihetstorget i dag.

 

 

Anne Eenpalu som föddes i Sibirien.

 

 

En av boskapsvagnarna de färdades i under den lång, lång transporten.

Trackback
RSS 2.0