Juni 8, 2011 Även Estland har genomfört stora militärövningar den här våren. Man är beredd

Jag fick ett intressant mail:

Ämne: Finlands sak är vår

 

Nedan kopierat från min bloggfavorit, intressant när riksdagen bråkar om 5 Gripen plan i Libyen, vilket vuxendagis.

 

"Den finska försvarsmakten genomför just nu en storövning innefattande 11 000 man ur armén, marinen och flygvapnet. Övningen heter Pyörremyrsky, Virvelstorm. Mer detaljer hittar man på övningens omfattande hemsida (på svenska), inklusive större truppförflyttningar och alla förband som är inblandade.

Flygvapnets andel är 4500 man, varav 2800 inkallade reservister och man sätter in knappt hälften av de F-18 som finska flygvapnet har. Normalt har finska flygvapnet en fredstida stående bemanning av ca 3000 man.

Mycket intressant för den som vill titta på vad vår östra granne tar sig för då de saknar det skydd som Östersjön utgör mot Ryssland.

För lite proportioner så motsvarar 11 000 man ungefär halva det svenska försvaret, ej räknat de nationella insatsstyrkorna (aka "hemvärnet"), eller antalet officerare med grad löjtnant eller högre i det svenska försvaret. 

Sverige genomför i princip inga övningar på ens bataljons storlek längre, dvs ca 1000 man, beroende på organisation, möjligen undantaget det tillfälliga ihopplocket Nordic Battle Group. Frågan är om vi ens har kompetensen att kunna genomföra övningar av en sådan omfattning som finländarna nu gör, än mindre faktiskt kunna leda 11 000 man i ett skarpt läge i Sverige...

Finlands sak är svår. De lever ständigt med Ryssland som granne och kan alltså inte leka vuxendagis. Det finns ingen silvermedalj i krig."

 

Även Estland har genomfört stora militärövningar den här våren. Man är beredd.

….

 

På Blåklintstorget i Tartu.

Minnet av den stora deportationen 1941 har högtidlighållits i Tartu. Man vill arbeta fram hela sanningen om vad som hände. En mer noggrann efterforskning ska äga rum. Det är  historikern Aigi Rahi-Tamm som menar att det fortfarande finns vita fläckar i vårt kunnande om de deporterade.

 

Trackback
RSS 2.0