Nov. 29, 2011 Sluta se Baltikum som en enhet

 

Vet ni vad barn skräms av? Vad de är mest rädda för?  Naine 24.ee /Kvinna 24.ee berättar:

Ofta är barn rädda för något på grund av någon traumatisk upplevelse som de vuxna inte vet om.

Barnpsykolog Clair Mellenthin säger att rädsla är en naturlig del av barns utveckling. Det som är viktigt är hur föräldern hjälper barnet vid rädsla för att kunna begränsa rädslan.

Föräldern ska ge barnet tid att lugna ner sig och låta dem förklara sina rädslor. Det kan hända att ett barn som säger att hon är rädd för mörkret, rädd för att den här natten kanske mamma / pappa inte hör när hon/han ropar.

Ett barn ska aldrig känna skam för sin rädsla. Tvärtom bör föräldern bejaka barnets rädsla och låta barnet förklara hur det känner och gemensamt diskuterar man vad man kan göra för att lindra rädslan. Om barnet är mycket litet räcker det kanske att gosa tillsammans. Bara det kan ge barnet trygghet i mörkret.

En annan orsak till rädsla bland små barn är vatten. Om ett barn inte vill lära sig simma, ska man som förälder låta barnet själv bestämma när det är dags att gå i vattnet. Mamma och pappa ska visa hur roligt det är att kunna simma men inte göra barnet till åtlöje.

Ängsliga föräldrar gör också att barnet kan bli skrämt. Detta är ett svårt problem. Om ditt barn är rädd att han inte kommer duga, att han inte kommer klara kraven i skolan då måste man fråga varför han känner så.

Många barn är rädda att få sprutor. I sådana fall kommer det vara till hjälp att i förbereda barnet före läkarbesöket och distrahera det under själva besprutningen. Man måste själv alltid vara lugn. Det är inte meningsfullt att säga att det inte kommer göra ont det kan vara bättre att beskriva det som ett stick och inget mer. Belöna sedan barnet för visad tapperhet.

Hundar kan skrämma både barn och vuxna; det bästa är att låta barnet i lugn och ro bekanta sig med djuret i lugn och ro. Eller kan man låta barnet förklara vad det är exakt som hon/han är rädd för och sedan göra en teckning av en sådan situation.

Det låter väl bra! Fast egentligen handlar det om att man har en ständig kontakt med sitt barn och lär sig vad barnet går och tänker på. Det är i och för sig inte det lättaste. Först när min yngsta var i 30-årsålderna fick jag veta att det var för att strumporna korvade sig i stöveln som hon la sig på golvet och skrek när jag klätt på henne på vintern för att vi skulle gå ut och leka. Men: Bättre sent än aldrig.

…..

Jag har i dag sänt ett mail till chefred. Olle Zachrison, chefen på SvD näringsliv Lena K Samuelsson, journalisterna Nils Olof Ollevik och Erik Bergin, som alla arbetar på SvD:

Med anledning av artiklar i Svenska Dagbladet den 26 och 29 november vill vi kommentera med en liten artikel från samma tidning och detta:

 

Den 25 nov läser vi: i artikeln ”Antonov släppt mot borgen.”:

Antonov har orsakat ekonomisk och politisk kris i Baltikum.

 

Och den 26:

Rubriken: ”Antonovs lyxbilar har beslagtagits.”

Texten: Kraschen i Saabfinansiären Vladimir Antonovs två banker får allt värre konsekvenser i Baltikum.

 

Artikeln i SvD25 maj 2009:

Sluta se Baltikum som en enhet

Baltikum består av tre olika stater, med tre olika kulturer och tre olika språk. Lettiska och litauiska tillhör den indoeuropeiska språkgruppen och är baltiska språk. Estniskan är ett finsk-ugriskt språk, som skiljer sig totalt från de indoeuropeiska.

 

En est förstår inte ett ord lettiska och vice versa. Inte ens en lett och en litauer kan tala fritt med varandra på sitt respektive modersmål, trots att språken är släkt – ungefär som svenska och tyska.

 

Estlands kultur har mer gemensamt med den nordiska, medan Litauens kultur är starkt influerad av den polska och Lettland har stått närmare Ryssland.

 

Vi talar inte om att Nordens bruttonationalprodukt – BNP – sjunker katastrofalt för att Islands BNP gör det, eller hur? Naturligtvis vore det jättebra om vi kunde tala om Nordens olja, men det är faktiskt Norge som står för den stora oljeproduktionen i Norden.

 

Men vi slår ihop de baltiska länderna och talar om den katastrofalt sjunkande BNP:n i Baltikum och allt möjligt elände, som Lettland tyvärr råkat in i.

 

Visst är det besvärligt i Estland också, men inte alls på samma sätt som i Lettland. Risken är att vi kan hjälpa till att framkalla problemen genom att agera som om problemen är desamma och inte våga handla med Estland och Litauen.

 

Tumregel 1: Baltikum består av tre skilda stater, med tre olika kulturer som inte ska sammanblandas.

Tumregel 2: Norden består av fem skilda stater med liknande kulturer.

 

Raimo Raag

professor i finsk-ugriska språk, Uppsala universitet

Karin Tamm

stud. i estniska, Uppsala universitet

Virve Raag

universitetslektor i estniska, Uppsala universitet

Ants Tamm

Sverige-est

 

Jag tror att det räcker som kommentar till de här katastrofala missförstånden. Det är mycket olyckligt att den här benämningen av tre stater har skapats. Det går inte att fastställa när eller varför länderna började kallas Baltikum. En gissning är att det är uppkallat efter Baltiska Havet, vilket inte heller säger något annat än läget. Litauen har en helt annan historia än de övriga två staterna eftersom det var ett stort rike :

 

Polen-Litauen.

(citat från Kalmar läns museum) Inte bara de nordiska länderna var förenade i en stark union under senmedeltiden. Polen-Litauen var ett väldigt rike som sträckte sig från Östersjökusten ända till Svarta havet. Unionen mellan de två länderna skrevs under 1385 och varade i många hundra år.

 

Estland och Lettland däremot var underkuvat många olika makter under århundraden. Inte förrän efter första världskriget fick de egna gränser. Dock var skillnaden stor i området. Språket och kulturen skiljde dem åt.

Kanske var det någon som hittade på benämningen ”Baltikum” när de blev tre fria stater efter ockupation 1918-1920.

 

Hur som helst är det mycket olyckligt och vi hoppas en förändring är möjlig.

Trackback
RSS 2.0