Nov. 17, 2011 Det blir mycket musik i Väike Maarja.

 


Väike Maarjas blåsorkester 1897.

Det blir mycket musik i Väike Maarja i den närmaste framtiden. Först är det Mässingsorkestern som firar sin 115 årsdag i Bönernas hus på lördag.

Det började med en liten orkester som bildades av Johan Kotli. Deras två första engagemang var i Väike Maarja 1894.

Det första gällde en spelning i kyrkan tillsammans med Laiuse mässingsorkester och en kör från kommunens skola som Kotli själv grundat.

Det andra var en stor folkfest som han organiserade på Ebavereberget nära Saltsi gård för att fira att det var 75 år sedan livegenskapen upphävdes. Då hade han också med hornblåsare.

Därefter fick Johan Kotli idén att förändra sin orkester till en blåsorkester. Det var folkskolans lärare Gustav Malki som fick uppdraget 1896.

Därefter har intresset och engagemangen gått i vågor. ”Men nu börjar vi om på allvar!” säger nuvarande dirigenten Taar Vallo. Före honom har det varit nio olika dirigenter.

”115 år med mässingsorkester i Väike Maarja” heter årets konsert där även en gästorkester från Island deltar och ungdomsorkestrar från öarna.

 

Nästa musikevenemang i kommunen blir Väike-Maarja III Muusikafestival 2-4 december 2011.

Fredagen den 2 december i Böndernas hus är det olika skolmästare som framträder. Dagen avslutas med konsert kl. 19.

Lördag den 3 december kl. 16 i Kiltsi mõis konsert med Geraldine Casanova från Frankrike och Jaak Lutsoja och Tanel Liiberg.

Kl.18 flyttar man över till Böndernas hus i Väike Maarja igen. Då firar man tjugo år av frihet med en flickkör från gymnasiet och operettkonsert. Kl. 20.30 avslutas lördagskvällen med en dansensemble.

Söndagen den 4 december kl. 13 blir det konsert i Väike Maarja kyrka.

Gratisbussar går från Kiltsi och Simona. Välkomna!


.....

 

En vy från Tajikistan.

En vy från Tadjikistan.

Hörde ni i dag i P1 hur Ryssland straffar den som är ”dum” mot dem? Nu har de börjat leta reda på tadzjikistanier som är i landet utan tillstånd. Plötsligt har det blivit prioritet 1. Nu ska de ut. I Tadjikistan är det mycket svårt att få ett arbete och en lön så att man kan försörja sig och en ev. familj. Ryssland vet det och har tidigare blundat för det, men nu efter att de dömt den ryske (och den estniske) piloten till hårt fängelse, då måste ryssarna visa musklerna. Vi hoppas att de i Tadjikistan ska släppa piloterna innan något tråkigt händer folket.

Trackback
RSS 2.0