Sept. 3, 2011 För Sovjet var fredsrörelserna redskap för att säkra fortsatt dominans

Vi har läst i veckan att alla estniska skolbarn får en egen dator!

Det är 600 nybörjare i år.

 

Edgar Savisaar fortsätter som ledare i Keskerakond! Trots alla pengar han fått från Ryssland.


 

Rein Taaramäe vann dagens etapp i cykeltävlingen Vuelta a España

.

 

Honungen är fortfarande förhållandevis billig i Estland, och det blev mycket honung i år.

 

Den svenska fonden Gustav VI Adolfs Kulturfond ska bekosta renovering av gården Korsi talu på Runö!

 

Kossan Heidi vann Estlands skönhetspris i år. Jag har tyvärr ingen bild på henne. Det är ett påtagligt ökande intresse för lantgårdens djur. De sköts bättre och mår bättre jämfört med djuren på kolchosernas tid.

…..

Det låg en kopia på en artikel bredvid min dator. Äntligen läste jag den. Per Gudmundsson i DN 21 november 2010:

 

Per Gudmundsson

Världsfredsrådet grundades 1949, och året därpå antogs Stockholmsappellen mot kärnvapen. Underavdelningen Svenska Fredskommittén lockade kulturpersonligheter som författarna Artur Lundkvist och Moa Martinson, konstnärerna Siri Derkert och Albin Amelin, skådespelaren Naima Wifstrand och andra.

 

Men Världsfredsrådet finansierades och styrdes av Sovjetunionen, och Fredskommittén av Sveriges Kommunistiska Parti (som idag heter Vänsterpartiet). Från fredsmöten i Stockholm vid den här tiden skickades således telegram till Moskva som ”hälsar generalissimus Stalin såsom ledare för sovjetregeringens och sovjetfolkens fredspolitik” och uttryckte ”solidaritet med Sovjetunionens kamp för fred” (citat i SOU 2002:90).

 

För Sovjet var fredsrörelserna redskap för att säkra fortsatt dominans och för att slippa konkurrens med den egna kärnvapenarsenalen. Kulturpersonligheternas blödande hjärtan var en genväg. Allt Sovjet behövde göra var att ta över ordet fred.

 

Ord är politik. Sovjet hade många fronter. Kultur var en. Antifascism var en annan. Här kunde kommunisterna lägga in tesen att också fascismen var en produkt av borgerligheten. Efter Berlinmurens fall, då arkiven öppnades, framkom till och med att vissa nazistdåd i Västtyskland i själva verket utförts av underrättelseagenter från Öst. Ett enkelt sätt att styrka tesen om Västs inneboende fascism och legitimera murens – den antifascistiska skyddsvallens – existens.

 

Kulturutbyte, fred, antifascism. Försöken att förvränga ordens innehåll har naturligtvis inte inneburit att verklig kamp för kultur, fred eller antifascism har varit förkastlig eller resultatlös. Långtifrån alla fredsrörelser var korrupta.

 

Och möjligen ges en förklarande ideologisk dimension till varför Stieg Larsson, med rötter i sektvänster och erfarenhet från marxistisk gerillarörelse, grundade den antirasistiska tidskriften Expo. Men ingen kan förneka hans och Expos stordåd när det har gällt att kartlägga svenska naziströrelser. ….. Men man måste genomskåda försöken att vrida ordens betydelse. Det går. Konstnären Bo Beskow var med på kongressen när Världsfredsrådet grundades. Väl hemma frågade han i en artikel: ”Kan ordet FRED tvättas rent igen?”

 

Per Gudmundson Ledarskribent

 

En naturlig kommentar blir: Vem ska kartlägga svenska kommunistiska rörelser?

 

En annan: Det var en annan svårighet tidigare: att få någon att förstå att fredsrörelser kunde vara korrumperade. Alla visste väl att det gjordes provsprängningar av kärnvapen i Sovjet. Ändå sa man med eftertryck att Sovjet och kommunismen var en fredsrörelse. Samtidigt gav Sovjet också massor av pengar bl.a. till Svenska Freds för kampanjen ”Ett kärnvapenfritt Östersjön” och laddade kärnvapenmissiler riktade mot Stockholm, Oslo och Köpenhamn nära den plats i Estland där vi numera tillbringar mycket tid. Det är ett utflyktsmål som jag berättat om tidigare.

Trackback
RSS 2.0