juli 26 2012 “Balticum och Sovjetunionens säkerhet”

 
Nu är det varmt igen. Solen skiner och molnen finns där, men inte här.
 
 
 
I går var vi ute och plockade vallmo. Vi fick ihop tre stora buketter, och i dag vet vi varför man inte ska plocka vallmo. De tappar sina vackra blad direkt!
 
.....
Jag har läst om August Reis häfte  “Balticum och Sovjetunionens säkerhet” från 1944, där han förklarar varför Estland och de andra småstaterna som förlorade sin frihet i andra världskriget måste få tillbaka den. Jag hittar nya infallvinklar. Bl.a. skriver han om de enorma framsteg som Estland gjorde under sin tjugo år i frihet, när så litet hände i Ryssland. De visade med all tydlighet sig dugliga. Just det som man förnekade när man sa att de  inte hade klarat av att bevara sin demokrati för att de var odugliga. I Ryssland hade man inte ens försökt sig på demokrati. Trots det dömdes de här staterna till ofrihet under Ryssland.
 
Det är så mycket som är ologiskt i världen, att man undrar om det är någon mening att sträva mot det logiska.
 
Just nu är Ryssland alltmer på väg mot samma diktatur som under sovjettiden. Skillnaden är dock att nu kallar man den inte kommunistisk, men innebörden är densamma: Moskva, dvs. presidenten bestämmer och alla andra underordnar sig. Dit vill esterna inte!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0