juli 29 2012 I går hölls en minnesceremoni vid Sinimäed.

 
 
I går hölls en minnesceremoni vid Sinimäed till minnet av ett av de värsta fältslagen under andra världskriget.
I boken “Till siste man” läser vi:
De bittra striderna om högplatån Blå bergen väster om Narva skildras av en estnisk frontsoldat i juli och augusti 1944:Det var en katastrof. Kvar i skyttegravarna låg de döda försvararna. Staben levde, men var totalt demoraliserad. Jag kom hit när vi retirerade från Krivasoo med tre plutoner soldater. Vi ”rullade upp” skyttegravarna och ryssarna drog sig tillbaka till Barnhemshöjden. När de retirerade hamnade vi under konstant eld från granatkastare och tunga vapen på Barnhemshöjden. Det var ett självmordsanfall för vår del, men som jag senare förstod var det nödvändigt för att få en möjlighet att dra tillbaka en del stabsenheter till Grenadjärhöjden och förbereda en huvudförsvarslinje. Man besköt kullarna med alla sorters vapen. Det var extra imponerande under solnedgången. Ryssarna använde sig av Katiusja och artilleri, vi svarade med artilleri och Nebelwerfer.

I går var det alltså ett  högtidlighållande med tal av gamla soldater och kransnedläggning.


Någon har lyckats ta sig in i Swedbanks kontor i Tartu och kommit över en okänd summa pengar.
i stickade mössor och med solglasögon tog de sig in i banken. En rysktalande man hotade kassörskan med kniv, hoppade över diken och tog pengar. Banken har bara den bestämda minisumman i sina kassor.

Ett askberg i Kohtla Järve har fattat eld. Inne i askhögen har man uppmätt 960 grader. Någon eldslåga har uppfattats, men branden sker inne i askan. Det var bl.a. dessa askhölgar som esterna opponerade mot när de agiterade för sin frihet i slutet av 1980-talet. Nu sker oljeskifferbrytningen på ett mycket bättre sätt för miljön. Trots det har nu olyckan skett.


25 personer har hittils i år drunknat i Estland, och i går var det en liten endast 9-årig flicka som drunknade i Narvafloden. “Se till era barn när de badar” manar Räddningstjänsten.

Nu brinner det igen i skogarna i Ryssland, i Sibirien. Jag tänker på när det brann häromåret och Putin förklarade att staten redan hade beställt nya hus från något företag åt dem som blivit utan. Jag undrar om det var sant. Har de verkligen fått sina hus? Det har aldrig skrivits om det.

200 motorcyklister har samlats i Jõgeva för årets träff.

I Jäneda är det ny marknad. Det kallas Gårdsdagarna/ Talupäevad.

Just nu är det 30° varmt och åskkvavt ute. Inne är det 22° och AC-friskt. Härligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0