feb. 1, 2013 Var det någon som sa att alla människor har samma värde?

 
Kommentar till artikel i dagens SvD
Dra tillbaka bosättarna skriven av Gunilla von Hall

Israel måste börja dra tillbaka bosättarna på den ockuperade Västbanken. Bosättarpolitiken strider mot folkrätten, och kan även anses vara krigsbrott. Det säger en oberoende kommission som gjort den första omfattande utredningen om Israels bosättarpolitik för FN:s människorättsråd.
Israel förkastar rapporten.

Vi översätter det till Estland under sovjetockupationen och finner att det finns många likheter.
Bosättarpolitiken är en kränkning av palestiniernas mänskliga rättigheter, hindrar upprättandet av en palestinsk stat och underminerar det palestinska folkets rätt till självbestämmande, enligt rapporten.
Detta gäller väl alla ockuperade folk.
Palestiniernas rätt till rörelsefrihet, rättsprocesser, yttrandefrihet, utbildning och tillgång till naturresurser, bostäder, vatten och lämplig levnadsstandard kränks varje dag, heter det vidare.
Allt detta strider mot fjärde Genèvekonventionen, och kan även innebära krigsbrott.
Estland:
Rörelsefriheten var starkt begränsad.
Rättsprocesser fanns det inga oberoende. Yttra
Yttrandefrihet fanns inte i realiteten.
Utbildning, relativt fritt att välja, men alla utbildningar var vinklade och helt kommunistiska varför man kan tveka om att säga att det var fritt att välja sin egen utbildning.
tillgång till naturresurser bestämdes helt av Moskva.
Bostäder, man kunde inte välja fritt, och man kunde få okända människor i sin bostad.
Vatten, i meningen havsvatten var det absolut inte fritt. Vakter spärrade alla stränder.
Lämplig levnadsstandard, de blev helt bestulna på den levnadsstandard de skapat under frihetstiden.

På den tiden var det ingen som bekymrade sig om någon Genèvekonvention eller över huvud taget bekymrade sig om vad som hände esterna. Jag minns naturligtvis Åsa Linderborgs artikel i Aftonbladet där hon menade att Sovjet inte gjorde sig skyldig till samma brott som Israel.

Bosättningarna har upprättats enbart för att gynna israeliska judar, och bevaras genom ett system av segregering mellan bosättarna och övriga befolkningen, anses det.
Nytt är att rapporten tar ett helhetsgrepp och bedömer Israels 45-åriga systematiska bosättarpolitik, inte bara en enskild period. Det är också första gången som det tydligt fastslås att folkrättsbrottet att tvinga sin befolkning till ockuperat område kan innebära krigsbrott som faller under internationella krigsförbrytardomstolen ICC:s jurisdiktion.
Hela Estland var till för ryssar. De invandrade i hundratusental och tog hand om både befintliga och nybyggda bostäder.

Israel släppte inte in utredarna på Västbanken, och anser att utredningen och kommissionen är partisk gentemot Israel. Rapporten anses skada ansträngningarna att hitta en varaktig lösning på den israelisk-palestinska konflikten. När FN-rådet beslutade om utredningen i mars bröt Israel sina relationer med rådet.

Sovjet gjorde sig alltså skyldigt till fjärde Genèvekonventionen, och det kan även innebära krigsbrott och som faller under internationella krigsförbrytardomstolen ICC:s jurisdiktion. De kunde alltså begå dessa brott utan att någon protesterade och utan att någon dömdes efteråt.

Det var intressant. Var det någon som sa att alla människor har samma värde?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0