jan 1 2013. Vi får tacka de kloka människor som såg till att den ryska kommunismen inte spreds vidare.

 
 
En annan mycket intressant bok. Jag börjar med att citera den sista sidan:

Förteckning över Lenins reskamrater genom Sverige 1917.

V.P.M

Angående revolutionärer tillhörande den s.k. "Lenins grupp" vilka från Schweitz tillåtits genomresa Tyskland för att bege sig till Sverige,
Fredagen den 13.4 1917 på förmiddagen anlände med tåg från Malmö hit till staden en samling utlänningar, som vid Centralbangården mottogos av bland andra borgmästaren Carl Lindhagen, riksdagsmannen Fredrik Ström och redaktören Ture Nerman. /../ Sällskapet bestod av nedannämnda 32 personer:

Och så kommer uppräkningen av namn på människor från flera olika länder i Europa.

/../ Flertalet av utlänningarna uppehöll sig under dagens lopp på hotell Regina, där de besöktes av bl.a. borgmästaren Carl Lindhagen och riksdagsmannen Fredrik Ström. Det har även uppgivits att utlänningarna samma dags förmiddag på hotellet haft ett sammanträde med några representanter för den socialistiska vänstern - borgmästaren Lindhagen, sekreteraren Ström, samt redaktörerna Carlsson, Kilbom och Nerman - vid vilket sammanträde borgmästare Lindhagen var ordförande.
Enligt referatet i "Politiken" hade redaktör Carlsson riktat några ord till ryssarna; och talaren uttryckte, enligt referatet, "till sist svenskarnas förhoppningar på en klart internationalistisk aktion, ej blott nationella revolutionen utan en internationell revolution."

Vi får tacka de kloka människor som såg till att den ryska kommunismen inte spreds vidare. Det är tillräckligt hemskt att så många europeiska stater kom under dess paraply.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0