jan 13 2013 Djuren märker inte när de passerar gränsen!

 
 
Här syns inte hur stor nötskrikan verkligen är.
 
Vi sitter i köket och tittar på fyra nötskrikor som gärna äter av vår fågelmat. För en stund sedan var där två hackspettar. Naturligtvis många talgoxar och andra småfåglar också.
Räven syns inte just nu, men den brukar gå eller springa över åkern.
Det mest spännande var nog ändå när vi i går åkte till Rakvere och precis utanför vårt samhälle såg en älg springa över vägen. Så nära.
Det finns gott om vargar i Estland. På Vargfakta kan vi läsa att man vill halvera vargstammen eftersom de är orsak till så många problem för bönderna. Under år 2011 dödades 659 får och under 2012 har 536 får och 29 nötdjur dödats.
För den som inte är invigd i hur fort en vargstam förökar sig kan det komma som en överraskning att ett land som Estland väljer att ta till så dramatiska metoder som att halvera den. Estland är ungefär lika stort som Dalarna och Värmland tillsammans och att myndigheterna anser att 110 vargar är tillräckligt på det området bör ses mot de förmodade 200 som finns i de två äldsta varglänen.

Man kan tillägga att esterna menar att vargarna invandrar utan problem från Ryssland. Jag misstänker att de inte ens noterar att de passerar en EU-gräns.

Vad beträffar björnarna, så blir de också fler i Estland.

I Estland har björnstammen vuxit och breder ut sig allt mer efter att jägarna har minskat jakttrycket. Just nu finns mellan 650 och 700 björnar i landet, vilket gör att Estland har den tredje största björnpopulationen i Europa, efter Sverige och Finland.
Björnjakten i Estland är numera strikt kontrollerad. Sedan 2003 har jägare fått fylla i detaljerade formulär efter varje björn som skjutits för att myndigheterna ska kunna samla in så mycket data som möjligt om den estniska björnstammen.
Eftersom björnstammen växer så ökar även avskjutningen. 2012 har 55 björnar skjutits, jämfört med 27 stycken under 2007.
Att spåra björn i skogarna har blivit ett nytt nöje och ger estniska lantbrukare möjlighet att även få inkomster av turism. Det finns även webbkameror där naturvänner kan se vilda björnar online.
Alla estländska lantbrukare är däremot inte lika nöja, eftersom björnarna allt oftare gör räder mot biodlingar.
http://www.jaktojagare.se/bjornarna-sprids-i-estland

Vi bodde på en gård där ägaren jagade björn. Han bjöd på björnstek, men det var inte så gott. Lite torrt faktiskt. Jag tyckte att vildsvinskött var avsevärt mycket godare.
Här finns en sida där du kan klicka dig till de olika djuren i webkamera. http://www.looduskalender.ee/en/node/2141
Här kan man se vildsvin:
http://www.looduskalender.ee/en/node/15259

Det finns mycket att se...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0