jan 14 2013 Av alla länder i världen ligger Estland på nionde plats när det gäller personlig och ekonomisk frihet!

 
 
 
Vi såg ett program i estnisk TV i går om Sovjet. Första programmet i en fransk-tysk serie “Farewell comrades”. Den behandlade tiden 1975 - 1979 med bl.a. Helsingforskonferensen då de kommunistiska staterna skrev under Helsingforsavtalet om mänskliga rättigheter. Redan när de skrev under ansåg de att det bara var nonsens. “Ett papper betyder inget.” Det var Breznjnevs talskrivare som sa det.  Trots detta blev avtalet en bomb. Alla dissidenter hänvisade till avtalet, och det blev svårt för Kreml att hävda att det bara var nonsens.
En intressant film som vi ska följa.

-----
Av alla länder i världen ligger Estland på nionde plats när det gäller personlig och ekonomisk frihet!
Detta avslöjar Institute for Policy Studies i Kanada, Faser Institute i Tyskland och Institut liberales.
På de första platserna finns Nya Zeeland, Nederländerna och Hongkong. De följs på delad fjärde plats av Australien och på delad sjätte plats, Kanada, Irland, USA, på delad nionde plats Japan, Danmark och Estland. Dessutom är Finland nr 13, Sverige nr 29, Lettland nr 48 och Ryssland nr 89. Sist i tabellen hittar vi Pakistan, Burma och Zimbabwe.
-----
Svenska försvaret diskuteras nu med anledning av konferensen som pågår. Mikael Holmström skriver om problemen i SvD under rubriken “Försvarets stora dilemman”
1992 bestämde Sverige att det finns inget krigshot mot det egna landet. Försvarsbudgeten skars ner väsentligt.
Men 2013 är verkligheten en annan. EU-samarbetet krisar och i Nato skärs försvarsanslagen ner. Ett allt mer auktoritärt och självsäkert Ryssland som enbart i år ökar försvarsanslagen med 25 procent ses med allt större oro av omvärlden.
/../ ”Vad är vitsen med att ge 40 miljarder per år till ett försvar som knappt klarar av något, när 45 miljarder skulle få det att fungera?”
/../”Vi kan försvara oss mot ett angrepp mot ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand”, sade ÖB Sverker Göranson i en SvD-intervju vid nyår. Det var för många svenskar ett chockerande klarspråk. Det är dock enligt försvarsminister Karin Enström (M) ”rimligt”, något hon kommer att få frågor om under rikskonferensen.
Sverige ställer sitt hopp till att Nato kommer vid ett angrepp.

/../Ambassadör Sven Hirdman som var statssekreterare i försvarsdepartementet under två borgerliga regeringar (1979–82) konstaterade på DN debatt i lördags att denna klausul: ”saknar all trovärdighet såväl inom som utom Sverige. Dess enda berättigande vore som en inträdesbiljett i Nato, men det saknar stöd hos svenska folket”.

Hur länge är Ryssland inget hot? De rustar redan nu. Vad gör vi vid en förändring? Vad hinner vi göra? I Sverige har man redan glömt vad som hände i Georgien, då de aldrig gick över sitt eget lands gräns, men ändå blev attackerade av Ryssland. I Sverige vet man inte att Estland så gott som dagligen trakasseras. I Ryssland finns miljoner människor som är helt övertygade om att Estland rustar för ett framtida anfall mot dem. Numera tillhör Estland väst, och sedan i början av 1900-talet har västländerna alltid utgjort en fara som bara vill krossa Ryssland. Vi i väst är vi alla fascister enligt Ryssland.
/../Den som för svenska folkets räkning ska göra en ny omvärldsanalys till i juni i år är försvarsberedningen där riksdagens åtta partier är med. Frågan är om dessa folkvalda förmår att rita en ny karta som kan vägleda Sverige in i en förändrad omvärld.

Hur realistiska måste vi vara? Hur tänker vår omvärld? Estland satsar på ett effektivt försvar. De vet att de alltid har en fiende i öster. Ryssland anser att Estland egentligen är ryskt, och avtal har ingen betydelse i sammahanget.
 
På konferensen har Estlands utrikesminister uppmanat både Sverige och Finland att gå med i Nato för att
utöka säkerheten runt Östersjön, hör jag just nu i radion.
 
Hur tänker Reinfeldt och hans ministrar?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0