jan 15 2013. Edgar Savisaar, Tallinns borgmästare har gett ut en bok: "Tõde Eesti"/Sanningen om Estland.

 
Ibland, eller mycket ofta, blir jag imponerad över vad esterna gör. De har lärt sig av tidigare misstag, och gör inte (Obs! inte!) om dem. Som det att de direkt började lägga undar pengar för att göra sig beredda vid en ev. framtida bankkris. Det var ju så svåra problem på 1920 - 30-talen vid den stora krisen i världen. 2008 hade de möjlighet att mildra slaget med hjälp av sin reserv. Dessutom gjorde de INTE som SAS just gjort. De sänkte lönen för ALLA. De ordnade inte autonomi för alla större minoritetsgrupper som de gjort vid förra friheten. De tillät alla att ha sina egna skolor, sin egen religiösa tro etc, men i förvaltningarna är det estniska språket som gäller för att man ska kunna hålla en gemensam linje och inga onödiga missförstånd ska uppkomma. Och för att det är Estland man arbetar i.
Varje vecka går ett program på TV "Meie inimesed" /Våra människor. Då har de gjort ett helt program om en enskild människa i landet, om hennes liv och önskningar. I dag handlade det om en kvinna som gjort "en omvänd flytt". Hon växte upp i Sibirien och har nu flyttat till Estland. Hon är rysktalande, är gift med en ryss och delar lägenhet i Mustamäe utanför Tallinn med hans föräldrar. Hon har levt här i 4 1/2 år, arbetar som lärare och känner sig som est. Hon lärde sig estniska väldigt fort.
Så genialt. Tänk om vi skulle presentera vanliga svenskars liv och tankar under en halvtimme varje vecka i vår TV. Tänk så många feltänk som skulle försvinna. För, ärligt talat, hur mycket vet varje enskild svensk om människor från andra delar av landet eller i annan samhällsställning? Hur många "sanningar" går vi och tror på som självklarheter utan att ha kontrollerat dem? Javisst, vi är ju nästan nio gånger fler i vårt land, men man kan alltid börja.
-----

Edgar Savisaar, Tallinns borgmästare har gett ut en bok: "Tõde Eesti"/Sanningen om Estland.
Boken ger en översikt över den estniska ekonomin, näringslivet och politiska förbindelser under den senaste tiden och nuet. Beskriver visioner om framtiden och möjliga scenarier. Boken är en fascinerande och lärorik läsning för alla som är intresserade av livet i Esland.
Så beskrivs den i bokhandeln.
Det var många människor som samlades på tisdag eftermiddagen i bokhandeln Apollo i Solaris då Edgar Savisaar presenterade boken. Många var medlemmar i partiet men även andra människor i alla åldrar var där.
"Huvudfunktionen med denna bok är att stödja de människor som vill förändra genom handling, och jag vill också erbjuda underlag till en offentlig diskussion som annars undertrycks. Det är därför jag är här i dag för att stödja människors tro att de kan finna något i denna bok. Och råda alla er som fortfarande har tid och är intresserade av Estland: läs igenom den.
Liksom Edgar tror jag också på Estland ", sade professor Reinhard Ruutsoo som introducerade presentationen.
"Liksom titeln på boken" Sanningen om Estland ", försöker vi  vara mycket exakta. När vi talar om fattigdom, då vi talar om fattigdom, och inte påtvingade åtstramningar i det europeiska sammanhanget ", säger Jan Õmblus, bokens redaktör.
Savisaar noterade dock att estländarna fortfarande är bokläsare. "Till exempel när boken "Peaminister"/Statsministern kom ut 2004 blev den en riktig bästsäljare, förresten köps den fortfarande i dag. Dess inflytande har inte minskat", sade Savisaar.
«Läs recension och bli lycklig. Jag känner själv att jag har skrivit just en sådan bok, som efterfrågas nu och som passar människors förväntningar", tillade han.
Ja, jag tror att han kämpar för sig och sin makt. Partiet Keskerakond har minskat sitt väljarstöd och vill naturligtvis inte förlora sin ställning som Estlands största parti. Han var helt enkelt tvungen att hitta på något. Ni känner ju till det andra: Tallinns "gratis" TV-kanal, "gratis" dagstidning i Tallinn och "gratis" kommunikationer i staden för dess invånare. Inga andra ester åker gratis!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0