jan 16 2013 Det sovjetiska arvet, skriven av Gudrun Persson

 
Åter en jätteintressant bok! Det sovjetiska arvet, skriven av Gudrun Persson, historiker och forskare vid Försvarshögskolan.
 
 
 
Alldeles i början säger hon att Ryssland åtog sig 1991 att uppfylla internationella avtal och skulder från Sovjetunionens tid.
Det har vi inte sett något resultat av.
 
För övrigt talar hon i de inledande kapitlen om hur man noga och genomtänkt förändrade samhället så att inget minne skulle finnas kvar av den tidigare historien,
 
1. Orter, gator mm byter namn.
Dock inte Moskva! Under 1922 inleddes namnbyten på 350 000 orter och städer, och gator och fabriker. En rysk forskare har gått så långt att han kallar dessa namnändringar för ett "toponymiskt folkmord".
Det hela var namnbyten till något som hade med kommunismen att göra. Leningrad är ett typiskt exempel. Stalingrad ett annat.Några platser fick byta namn flera gånger allt efter som tidigare kommunistledare mördades.
Nu har de flesta fått tillbaka sitt namn från tiden före bolsjevikerna.
 
2. Man tillrättalägger verkligheten.
Det är intressant. Man skriver om händelser så att det ska passa ideologin. Man gör det så skickligt att även besökande intellektuella tror på den "sanningen".
De retuscherade fotografier. Det fick inte finnas några "folkefiender" på bilder, och det hände ju särskilt under 1930-talet att goda kommunister "blev det och måste suddas bort.
 

 
På originalet står Trotskij och Kamenev på trappamn bredvid Lenin. Den retucherade till höger.
 
 
3. Man reglerar konsten.
All konst skulle vara "realistiskt socialistisk". Böcker konfiskerades, brändes eller låstes in i källare avsedda för detta. I oktober 1929 påbjöds att dessa författares böcker skulle rensas ut från biblioteken: M. Proust, S. Lagerlöf, S. Zweig m.fl.
Till hjälp for konstnärer framställdes listor på lämpliga motiv. När de tre baltiska staterna ockuperats 1940 skickades en lista ut med förslag på motiv kring Kommunistpartiets historia: porträtt: Marx, Engels, Lenin, Stalin. På temat "Livegenskapens upphörande 1861" anvisades följande motiv: "Piskande av livegna i Tsarryssland, Livegen vid plogen, Tvångsarbete". Tavlor om 1905 års revolution föreslogs visa: "Ett massuppbåd. Talaren bärs av arbetarnas händer, fanor".
Träldomen under bolsjevikerna var mycket hårdare än den under tsaren för de baltiska folken. 
 
All historia skulle vinklas mot kommunismen. Vi måste ha klart för oss hur lätt det är att göra det. Varje lärobok är beroende av vem som skriver den. Här gällde det att beskriva Lenin, i första hand, som den intellektuelle kommunisten, som utvecklade Marx lära till en högre nivå. Alla måste läsa om kommunismens historia, den tillrättalagda historien. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0