jan 30 2013 I den estniska skolan har läraren kvar sin auktoritet.

Aktuaalne kaamera i dag.

Försvaret har en helt annan betydelse i Finland och Estland än i Sverige. Det är absolut inget "särintresse", det är en realitet som alla anser oerhört viktig.

Även skolan skiljer sig från många andra länders skolor. I den estniska skolan har läraren kvar sin auktoritet och ska ha på sitt ansvar att se till att det är ordning i klassrummet.
Två elever i en estnisk skola mobbade en lärare under lektionen. Sedan la de ut en film de tagit på händelsen på nätet. Det blev skandal!
I dag bad eleverna läraren om ursäkt på ett mycket trevligt och övertygande sätt. "Det här var första gången, och det ska aldrig hända igen!" sa de.
Det anses här att läraren gjorde fel som inte kallade på rektorn. Reglerna är sådana att om det kommer in en anmälan om att en elev uppför sig oförskämt kan han dömas till att tillbringa två dagar i avskildhet (i en cell). Lärarna vill egentligen inte använda sig av den möjligheten, men nu uppmanas de göra det. De får aldrig acceptera att en elev stör under lektionen.
I Estland ska staten skydda lärarna.
En elev som anmälts och tagits om hand i två dagar blev mycket trevlig efteråt.

En psykolog som intervjuades menade att det är ett systemfel när läraren inte har tillräcklig auktoritet, och att den estniska skolan har tagit intryck av utlänska skolor där läraren inte har några rättigheter kvar. "Vi ska stämma i bäcken."

Nu föreslås att man ska sätta upp kameror i alla klassrum där rektorn kan se omedelbart om något negativt inträffar. Då är rektorn skyldig att ingripa och stoppa det som händer.

Jag tänker också på förslaget från (S) i Sverige i dag att gymnasieskolan ska vara obligatorisk. Det är att angripa problemen fel. Det som är viktigt är att få eleverna att inse att de går i skolan för sin egen skull, att de går i skolan för att få ett bra liv. Som jag sagt tidigare: Varje lärare ska se varje elev! Det är ett måste. han ska också förklara för eleverna varför de är i skolan. Vad de ska lära sig och varför.

-----
Det är faktiskt samma problem i Estland som i Sverige. Sjukhusplatserna räcker inte.
"Vi har ännu inte råd att ha 20 sjukhus med all specialistvård. Vi har några. Därför har vi Ambulanssjukvården. Det finns alltid minst en läkare där och sjuksköterskor som tar emot de sjuka och som ska ge dem en första vård och sedan köra dem till det sjukhus som har plats och kan ta hand om den sjuke. Det är inte längre mellan våra sjukhus än att en ambulans kan hitta rätt plats.”
-----
 
Den store estniska författaren A H Tammsaare (t.v.) skulle i dag ha fyllt 135 år. Det firades med stipendieutdelning till författaren Kalle Käsper (t.h.), och att ett kapitel i en av Tammsaares böcker läses i radion varje dag av en kulturpersonlighet fram till mars månad. Den förste att läsa var kulturministern.
-----
Till slut:

Folksångaren Kihnu-Virve firades på sin 85-årsdag. Det var en riktig fest!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0