jan 31 2013 Senaste nytt.

Nu ska jag vara riktigt ärlig. Estland är inte vackert just nu. Vi åkte in till Tallinn i dag, och kan verkligen bekräfta att det här vädret gör att det ser eländigt ut överallt. Grått, lite smutsigt och inte så helt. Självklart finns det jättefina byggnader, men det är de andra som lyser grått i det gråa.

Jag kan också berätta att skolmobbarna som jag berättade om i går, de är nu ett fall för polisen. Sådant dåligt uppförande måste stoppas i tid!

Det finns ett nytt jättefint maritimt museum som heter Lennusadam. Där har man i dag delat ut pris till en kvinna som gjort en utställning på KuMu om modet under det kalla kriget. Klädmodet alltså.  Det var stora problem i Estland eftersom fönstren mot väst var stängda, och kommunisterna inte ansåg att folket här skulle kläs i fascistiska kläder, så måstre man hitta på egna lösningar.
Vi måste dit och titta!
Mode under Kalla Kriget.

I Lettland har de beslutat att öka sin militärbudget med 2 % eftersom Ryssland ökar sin. Det märks en klar ökning i luften och i vattnet. Norge, Estland och Lettland har konstaterat ökningen, och agerar! Länderna ska försvaras!

Lettland övergår till Euron 1.1 2014.

De funktionshindrade i Tallinn har börjat ta sig an problemen själva. De kontrollerar allt för att se var man måste förändra. Den socialistiska infrastrukturen är under all kritik på flera sätt. Bl.a. kan trottoarkanter var upp till 2 dm höga. Plattor ligger långt ifrån varandra på trottoarer, så man kan inte köra rullstolar. Man går igenom allt i stan, märker ut felaktigheter och kräver åtgärder. Alla övergångsställen ska göras möjliga för även blinda personer att klara av.

Men den allra viktigaste nyheten i dag handlade om demokratin.
För första gången har alla ester haft rätt att lämna förslag till parlamentet och läns- och kommunstyrelser på saker de vill förändra. Alla dessa förslag måste debatteras och behandlas med samma allvar som de egna förslagen. 1 800 förslag har lämnats in till parlamentet, och i dag var det sista dagen att göra det.
På detta sätt blir allt mer transparant och väljarna engageras även när det inte är valår. Och det är god demokrati.
Jättebra tycker jag!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0