jan 4 2013. Samhället var lika uppdelat före som efter “revolutionen”

 
Två Fabergéägg, tillverkade till den ryske tasare.
 
Såg ni programmet om tsarfamiljens juveler? Ett mycket tänkvärt program. Alla kungligheter av alla slag har väl alltid varit avskurna från verkligheten. Men att det var så fundamentalt som i tsarens Ryssland har man ju svårt att tänka sig. Jag visste det från historielektionerna, men att se det på det här sättet med de otroliga förmögenheter de lagt på juveler, det var häpnadsväckande.
I Estland levde våra släktingar sina liv i en vardag så helt avskilt från härskarna. Men så blev det ju senare också. Alla pamparna i kommunismens Moskva levde ju långt från den vanlige ryssen. Alla politikerna ute i landet levde åtskilda, med stora förmåner, från den vanlige medborgaren. I Tallinn körde taxin sakta när han måste passera ett område där de lokala pamparna bodde. De fick inte störas. När vi lämnade Tallinn 1978 fick alla ester vinka adjö till sina släktingar bakom ett högt staket och en rad med poliser med hundar. Utom kommunalpoitikern som stod och pimplade öl på kajen framför båten när hon vinkade av någon.
I Moskva fanns ett stort hyreshus med mycket stora lägenheter avsett för politikerna; de behövde absolut inte öppna dörren och släppa in okända människor som skulle flytta in. Och de stora välplacerade datjorna, inte fick en vanlig människa bo där! Nej, sanningen är att samhället var lika uppdelat före som efter “revolutionen”, det var bara andra människor som hade privilegierna.
Känslan för människovärdet var det lika illa med. När Stalin skickade ut sina soldater mot tyskarna, då var det till ett planerat massmord - av de egna soldaterna. Han brydde sig inte ett dugg om hur många som dog; det enda viktiga var att de kunde avancera.
Eller som Mao har sagt till Nixon: Döda en miljon kineser, och det märks inte, vi har en miljard kvar. (På den tiden) Eller döda hundra miljoner kineser, och vi har nio hundra miljoner kvar. Om vi dödar hundra miljon amerikaner och har ni bara drygt hälften kvar. (ungefär)

-----.
Aktuaalne Kaamera i dag:
Elpriserna är högre i Estland än i Finland! Med tanke på löne- och levnadsnivåer borde det sannerligen vara tvärtom. Hur går det när människor inte har råd att betala elräkningen? Tidigare kunde elbolaget stänga av elen för hela hyreshuset när någon enstaka hyresgäst inte betalade, men nu ska det inte vara möjligt att göra så längre.
Elpriset i Estland i dag, 40,9 Euro och i Finland 35,04 Euro. (Enheten missade jag.)

När det gäller Estonian Air är det inte lätt att komma överens. Det krävs att piloter och annan flygpersonal går med på lönesänkning, men det tar tydligen längre tid än man hoppats på att få klart förhandlingarna.

BNP vänta stiga i Estland med “bara” 3,6 % för år 2013. Löner och priser kommer höjas i början av januari.

Brigitte Bardot hotar med att bli rysk medborgare p.g.a. skatterna i Frankrike. (Helt förfärligt!)

På sjön Peipsi som skiljer Estland och Ryssland åt håller gränspolisen på med mätningar av isdjupet. På vissa platser är det 40 cm djupt men på andra väsentligt mindre. En gammeltroende rysk kvinna som stod på isen bredvid några tält där män satt och fiskade intervjuades. Hon berättade att hon stod och vaktade eftersom hennes man ser så illa, men hon är oerhört tacksam för att gränspoliserna mäter isdjupet och kan varna dem vid fara.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0