jan 6 2013. "Presidendi rada"/ “presidentens skidspår”

 
Det är verklligen roligt att se vilda djur utanför husknuten. Nu har vi sett fem rådjur, en räv, en mullvad, fem domherrar och många andra fåglar. De finns i verkligheten också, inte bara på TV!
 
Ett program i estnisk tv i dag handlade om ett besök som den finske presidenten, Urho Kekkonen gjorde i Estland 1964. Han var den ende västlige statschefen som någonsin besökte det lilla landet, som de flesta glömt bort att det existerat.
President Urho Kekkonen.
 
Han skulle övernatta i Tartu och besöka universitetet bl.a., och vi fick höra vilka bekymmer borgmästaren fick. Ingenstans i området fanns en bostad där man kunde inkvartera en president utan att skämmas. Nej, han fick i en hast order om att köpa in möbler från väst till hotellet  där det beslutades att de finska besökarna skulle bo. Och likadant med mat. Det fanns inte särskilt mycket att äta på den här tiden, så man beställde även maten från väst. Och dekorationerna. Besöket skedde i mars, festmiddagen serverades på presidenthustruns födelsedag, och aldrig hade man sett ett så exklusivt middagsbord. Om man levde i Sovjetestland vill säga. Naturligtvis såg Kekkonen att det inte var en estnisk miljö han såg, och inte kunde han luras att tro att alla dessa fantastiska vårblommor som prydde bordet i mars månad kom från Estland.
Han gjorde också en skidtur i trakten, och vi åker ibland förbi skylten vid stora vägen som pekar innåt mot skogen med texten "Presidendi rada"/ “presidentens skidspår”.
Det var en härlig skidtur för alla utom för den man som var utsänd av ryska KGB och inte visste att det planerades en skidtur. Han var klädd i överrock och under den en nylonskjorta; inga vantar, ingen huvudbonad. Han var i alla fall tvungen att åka med för att se till att ingen pratade privat med presidenten. Han föll naturligtvis, och en revolver föll ur hans ficka. "Undrar vem han skulle skjuta", sa presidenten.
Han höll ett tal på estniska. "Jag ber om ursäkt för att jag talar på estniska och inte på finska som jag kan mycket bättre", sa presidenten, och  därefter följde ett bejublat tal.
En studentska som höll ett anförande på universitetet blev intervjuad nu, och hon berättade att hon talade om Estland på ett sätt så att Kekkonen skulle förstå vad hon menade, medan ryssarna inte förstod andemeningen.

På vägen till Tartu stannade Kekkonen bilarna när han såg en man som arbetade vid vägen. Han pekade på yxan mannen höll i handen och sa: "Den där yxan fungerar inte. Inte kan du arbeta med den!" Mannen nickade, men sa inget. Så var det med alla verktyg som kom till Estland från Moskva, de var obrukbara. I de flesta fall kunde esterna justera dem, men det hade tydligen inte gått att göra med yxan.

Ja, det var mycket intressant och bra program som vi nog aldrig får se i svensk TV.
-----

Vilken förljugenhet:

Har ni tänkt på att alla kommunister man hör prata i Sverige är miljonärer? Precis som Depardieu i Frankrike, som byter medborgarskap för att han inte vill betala så mycket skatt. Nu har han fått ett ryskt pass och betalar 13 % rak skatt på sina deklarerade inkomster. "Min far var kommunist och han lyssnade mycket på radio Moskva," var hans förklaring.
Slutsats: En kommunist vill inte betala skatt. En kommunist vill inte dela med sig av sin förmögenhet. Vad betyder det då att vara kommunist när man ska skapa proletariatets diktatur? Jaha, de räknar med att tillhöra eliten, som har alla förmåner och inga skyldigheter. Jaha.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0