mars 12, 2013. Gränsproblem och smått och gott.

 
 
Den där tjocka boken på engelska får vänta ett tag, känner jag. Jag började läsa i Sven Danells bok Guldstrand, som skildrar livet i de svenskestniska byggderna på 1930-talet, och det är helt fascinerande att läsa om livet då. De använder verkligen gamla redskap och lever som vi gjorde några hundra år tidigare. Det känns som att åka tillbaka till ett tidigare århundrade med en tidsmaskin. Det beror inte på att människorna var mindre intelligenta, nej, det är mer att de varit isolerade. Den storväxta bonden Anders talar flytande, hemmamålet den gamla svenskan, rikssvenska, estniska, ryska och tyska. Alla språk har han lärt sig vid möten när han ska sälja sina produkter eller när han arbetat på någon herrgård.
-----
 
Efter 9 år som statsminister avgick denna vecka maltesiska premiärministern Lawrence Gonzi. Därmed blev statsminister Andrus Ansip den som suttit näst längst på sin post i Europa. Maltas premiärminister Gonzi som hade suttit längst, nämligen i 9 år från mars 2004 till mars 2013. Estlands premiärminister Andrus Ansip, valdes den 12 april 2005, och har variot statsminister i åtta år och 181 dagar, och om han fortsätter till nästa val blir hans tjänstetid 10 år. Premiärminister Jean-Claude Juncker i Luxemburg, som utsågs den 20 Januari 1995 har suttit på sin post i 18 år och 52 dagar.
-----
 
Vad beträffar gränskonflikten med Ryssland, har man från deras håll framhållit att man vill snabba på processen. Vi får se hur det går.
-----
 
Apropå gränsproblem. Sjön Peipsi som utgör en del av gränsen mellan Estland och Ryssland, har nu en tjock is. Det betyder att det är stora problem att vakta gränsen mellan EU och Ryssland. Det största problöemet är dock att många ryssar tar sig in i Estland den vägen med smuggelgods, eller stjäl i Estland och tar sig tillbaka över isen efteråt. Man har i alla fall kunnat avslöja 10 gröänsbrott hittills. ----- Den estniska militären övar nu. Tidiagre har man tränat elektronisk sönderskjutning av fiendetanks, ocg det har varit så lyckat, att soldaterna lyckades träffa de tanks de skulle redan vid ett flörsta försök i verkligheten. Ammunitionen är så dyr, att man måste spara...
-----
 
Vem är du?
 
Ett okänt djur har hittats dött. Det är inte en räv och inte heller en varg. Efter mycket funderande har man bestämt att det är en sjakal. Den måste ha tagits in i landet som valp. Den lever annars i Afrika. (Det var den roliga nyheten på Aktuaalne Kaamera.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0