mars 22, 2013, kulturbegreppet och folkkonst.

 

På Kunskapskanalen har det i dag avslutats en serie Stora tänkare: Inom kulturen. Med tanke på vad jag skrivit tidigare om kultursynen i Sverige kan jag nu berätta att den behandlade just det. Tidigare menade man med ordet "kultur" bara finkulturen som vände sig till de intellektuella, konstkännarna. Numera är begreppet vidgat och numera avser man ungefär "sättet vi lever på," 

Det var tänkare i England och USA som uttalade sig, och de berättade hur hela kulturbegreppet förändrades när våra nya media kom. Genom att sända intressanta föreläsningar på radio kunde man medvetandegöra många fler människor om vår kultur på ett mer påtagliogt sätt. Naturligtvis finns det exempel på männisakor som vill hålla fast vid den gamla betydelsen dvs. finkulturen. Vi vill så gärna tala om för andra vad som är bra eller dålig konst, men jag säger som min pappa: ett konstverks värde framträder i betraktarens öga. Vem det än är, och vad han/hon än upplever. Detta skriver jag för att understryka att vi måste vara medvetna om att vi har en kultur, och att vi inte bara ger upp den hur som helst. Den är ett sorts "hemma" för oss.

-----

Jag fick en inbjudan till Tallinn:

Hemslöjden: Tallinn och Estlands starka hemslöjdstradition

Estniskt handarbete.

Folkkonsten tas på allvar i Estland, det rika hemslöjdsarvet vårdas ömt men utvecklas också ständigt. Gamla mönster återanvänds flitigt i nyproducerade textilier, nutida inredning, modern design och även ungdomarnas klädesplagg. Vårt samarbete med Eesti Käsitöö, motsvarigheten till svenska Hemslöjden, möjliggör för oss att kunna erbjuda ett unikt program, en spännande upptäcktsresa för att på plats i Tallinn uppleva det rika hemslöjdsarvet. Resan är planerad så att vi ska kunna vara med på den stora slöjd- och hantverksmässa som hålls i samband med Estlands firande av Martindagen den 10 november, en mässa som brusar och sjuder av liv och utgör ett riktigt eldorado för den slöjd- och hantverksintresserade! Vi ska tillbringa en hel dag på mässan där det bästa av lokal slöjd och hantverkskonst presenteras. Stickade vantar, virkade sjalar, tovade halsband, broderade tofflor, handgjorda mattor, vävda band och mycket annat, till och med närproducerad mat finns att köpa. Under dagen deltar vi även i en av mässans workshops och på kvällen väntar en spektakulär show, en folkdräkternas ”catwalk”. Under mycket kunnig ledning ska vi också göra en historisk vandring genom Tallinns gamla stadskärna som i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista som hela norra Europas mest välbevarade medeltida stad. Här besöker vi Eesti Käsitöös egen utställning och hemslöjdsbutik men också små lokala hantverksateljéer och butiker för att se mästare och konstnärer i arbete. Innan vi stiger ombord på båten för återresan till Stockholm ges vi gott om tid för ett besök i Tallinns och hela Estlands mest välsorterade butik för sybehör och slöjdattiraljer där vi verkligen kan göra fina fynd i det mycket stora och prisvärda sortimentet.

Program:

10.00 Ankomst Tallinn./.../. Vi gör sedan en historisk promenad genom Tallinns gamla stadskärna som bjuder på många svenskminnen. De gamla stadsdelarnas unika värde ligger först och främst i den välbevarade helheten av en medeltida miljö och struktur, en miljö som till stora delar gått förlorad i de flesta andra nordeuropeiska huvudstäder. Sedan 1997 är Tallinns historiska stadskärna upptagen på UNESCO:s världsarvslista Tallinns mäktiga försvarskonstruktioner från 1000-1400-talen har skyddat staden från allvarliga krigsskador, och avsaknaden av träbyggnader har skyddat den från bränder. Dessutom har Tallinn i modern tid inte utsatts för någon omfattande ombyggnadsvåg i moderniseringssyfte. Ockupationer av tyskar, svenskar och ryssar har under århundradena satt sin prägel på kyrkor, gatubilden, herrgårdar och slott. Sovjetperiodens hårda styre till trots, de nordiska ländernas influenser och traditioner dominerar Tallinn och Estland.

/.../ I Katarinagångens norra del ses bevarade delar av Katarinakyrkan. Gångens södra del kantas huvudsakligen av våningshus från 14-1600-tal. Gången restaurerades och återöppnades 1995 och har bevarat sin medeltida miljö. I hantverksateljéerna i Katarinagången använder konstnärerna traditionella metoder för att skapa och sälja glasprodukter, hattar, filtar, keramik, smycken, handmålat silke och andra varor. Vi besöker ett urval ateljéer och får en presentation av några mästare som är i arbete. Vi fortsätter sedan genom Gamla stan till Mästarnas Gård Denna tysta innergård visar Tallinn som staden såg ut för sekler sedan, när hantverkarnas arbete och kunskap stod på toppen och de var högt uppskattade. Den medeltida arkitekturen och den trivsamma atmosfären lever kvar. Även här finns olika konst- och hantverksateljéer, men också ett gästgiveri och det berömda caféet Chocolaterie. Vi avrundar programmet med att hälsa på hos smyckeskonstnären Jaan Pärn som i Estland är känd för sina unika smycken.  

Dag 3,

Dagen börjar med att vi promenerar till Gamla stan för ett besök i det gamla fina medeltida hus vid gatan Pikk där Eesti Käsitöö, d v s Estlands Hemslöjdsorganisation, har sin verksamhet. Här får vi bl a se en utställning av moderna folkdräkter som unga konstnärer skapat. Studenternars handledare Silvi Allimanni finns på plats och presenterar utställningen för oss. Här finns också utsökta hemslöjdsprodukter till försäljning. Vi fortsätter sedan med buss till Saku Suurhall i utkanten av Tallinn där hela Estlands största slöjd- och hantverksmässa hålls. Mässan har blivit en stark och välkänd tradition som i folkmun kallas för ”sångfestivalen för hantverksintresserade”. Hundratals hantverkare från Estlands alla hörn kommer till Tallinn för att ställa ut på denna Martindagsmässa. Martindagen firas i Estland den 10 november, dagen då Martin Luther föddes. Till Martindagen ska alla utomhusarbeten vara avslutade och då inleds en period då inomhusaktiviteter tar vid. Tusentals hemslöjds- och folkkonstintresserade från hela landet kommer till mässan som besökare. Mässan bjuder på ett stort och mycket rikt urval av estniskt slöjd och hantverk, produkter säljs och workshops arrangeras.

/.../ Framåt kvällen spelar ett lokalt band folkmusik och det bjuds på en mycket populär modeshow då moderna folkdräkter med traditionella mönster visas upp, en ”catwalk” till den estniska hemslöjdens ära!  

Dag 4,

Vid 12-tiden samlas vi för ett kort besök till Brukskonst- och designmuseet i Gamla stan varefter bussen tar oss till en sybehörsbutik där allt från sax till tråd kan inhandlas. Butiken är ett eldorado för den som älskar slöjd, textil och hantverk. Observera att man måste tänka på att ha tillräckligt med kontanter med sig (euro) då butiken inte accepterar kortbetalning.


En bra presentation av vad man kan uppleva i Tallinn och ett stycke estnisk kultur.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0