nov 29, 2013, 95-årsfirande.

En stor nyhet i estniska tidningar:

Rootsi prints Carl Philip sattus Stockholmis liiklusõnnetusse

Alltså prinsens bilolycka. Och en jättebild på honom. Kanske kommer någon ihåg att när Estland just blivit fritt var det några som föreslog att prins Carl Filip skulle bli kung i Estland! Det pratades om att man också kunde förklara krig mot Sverige och sedan direkt lägga sig.

-----

 Minnessten över de stupade frihetshjältarna.

 

I Viljandi firades 95-årsdagen av Frihetskrigets början i Ugalateatern med en högtid och tal, sedan gick man till kyrkogården och hedrade de stupade soldaterna genom att tända ljus. Kyrkklockorna ringde. Minst fem gravar står kvar på krigskyrkogården i Viljandi.

I Tallinn samladedes man först på krigskyrkogården där man tände ljus och lade ner kransar vid soldaternas gravar. Försvaret ledde evenemanget men alla var välkomna att ta med egna ljus, kransar eller blommor.

Kl 13 talade försvarsminister Reinsalu vid Segermonumentet i Tallinn och lade där ner en krans. Minnesbön hölls av ärkebiskop Andres Põder och försvarets präst, överstelöjtnant Jim Laapere i närvaro av de väpnade styrkorna och ledning en för försvaret och utländska försvarsattachéer, samt medlemmar av akademiska organisationer.

-----

President Putin gör en översyn av de ryska läroböckerna i historia. Nästa år ska bara finnas en lärobok i ämnet, dvs en version av den ryska historien.

Det spekuleras i om inte detta beror på att Putins popularitet är på avtagande och att han vill framhålla betydelsen av en stark ledare, en religion och en kultur.

Det är amerikanska professorer i ryska historia som har uppmärksamat det hela.

-----

Efter den stora olyckan i Riga, då Maxima-husets tak rasade över människor har man dels diskuterat hur affärsbyggnaderna är konstruerade i Estland och man har också gjort en undersöknng vilken butikskedja som är populärast i landet. Det visar sig att flest ester går till Maxima-affärerna pga av låga priser och stort sortiment.
-----
Jag förbereder mig nu för de folkloristiska studierna, och läste en uppsats om vigslar och barndop. Det var väldigt mycket man måste göra rätt för att man skulle få ett bra liv och ett långt och lyckligt äktenskap. Ordet bröllop är en förändring av ordet brudlopp, som var en resa som de "nygifta" gjorde efter att trolovningen ordnats när brudgummens familj sökt upp brudens familj och brudens far tackat "ja" till frieriet. Därefter for båda familjerna till brudgummens hem, och det var brudloppet.
Nu måste jag hitta böcker om esternas gamla tro. Det enda jag vet säkert är att Henrik av Livonien skrivit om esterna, och så var det Adam av Bremen. Jag får återkomma om det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0