okt 10, 2013. Lite politik och en väska.

 

SEB Eesti sänkte prognosen för året från 1,5 procent till 1,3 procents tillväxt för Estland, och förväntningarna på nästa år sjönk från 3,3 procent till 2,6 procent. Att prognosen sänks beror dels på lägre investeringar och svag exporttillväxt och dels på grund av den svaga ekonomin i Finland. Förbättrad extern efterfrågan kommer att öka tillväxten 2014 till 2,6 procent och 2015 till 2,9 procent .

Lettland och Litauen beräknas fortfarande vara de snabbast växande i regionen: 4,8 procent i både Lettland och Litauen 3,5 procent nästa år och 4,5 procent 2015.

-----

 Ivar Padar.
Rysslands senaste uttalanden vid besöket i Litauen, i synnerhet beslutet att förbjuda en medlemsstat i Europeiska unionens export av mejerivaror är ett angrepp mot hela Europeiska unionen, sa den socialdemokratiska gruppen i EU, en av de viktigaste politiska grupperna i Europaparlamentet, i ett uttalande i går kväll.

"Först försökte Putin sätta press på Armenien och Moldavien, och nu tittar han mot Europeiska unionen och speciellt Litauen. Vladimir Putin tycks inte förstå att den europeiska enigheten är starkare än hans handelssanktioner," sades det i uttalandet.

Ivar Padar, den estniske representanten, menade att Rysslands agerande inte kan lämnas obesvarat av Europeiska unionen. "Rysslands nuvarande agerande är säkerligen ingen tillfällighet. I Vilnius äger förhandlingar rum i slutet av november om det östliga partnerskapet då man planerat att diskutera och underteckna ett associeringsavtal med flera fd sovjetrepubliker, inklusive Armenien och Moldavien. Sådan utveckling finner Rysslands president klart oacceptabelt," sade Padar.

Toppmötet för EU: s östliga partnerskapet kommer att äga rum i Vilnius den 28 och 29 november.

Ryssland har avbrutit importen av mjölkprodukter från Litauen sedan i  måndags med argumentet att litauerna fhar en örsvagade kvalitetskontroll.

_____

 Kristina Ojuland med väskan.

Modedesigner Ülle Suurhans-Pohjanheimo anklagar de estniska politikerna för att klä sig slarvigt. De måste lära sig att pressa byxorna, putsa skorna och knyta slipsen rätt. En orsak till slarvet tror hon kan vara att politikern Kristina Ojuland har en väska för 20 000€. Känner vi igen det? Men den här väskan är faktiskt dyrare än den Mona Sahlin hade. Hur som helst tror Pohjanheimo att politikerna är rädda för att klassas på samma sätt som Ojuland och därför är slarviga med klädseln.

Det finns prydliga män i Estland trots allt. T.ex. premiärminister Ansip är alltid välklädd.

Så kan det gå om man har en dyr väska och är politiker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0