okt 14, 2013. Savisaars f.d. hustru Vilja, som har berättat i TV.

Edgar Savisaar kan man läsa om varje dag i estniska tidningar. Alltid gör han eller säger han något. Ibland vill han själv att det ska skrivas om honom. Ibland är det tidningarna som har något smaskigt att skriva om. I dag är det faktiskt hans f.d. hustru Vila, som har blivit utfrågad i TV:

 

Vilja Savisaar - Toomast berättade i Kanal 2:s talkshow " Stereo " om skandalen när hon satt i fängelse för att hennes dåvarande fästman Edgar Savisaar olagligt hade spelat in samtal med olika politiker.

Savisaar-Thomas sa att hon under sitt liv har varit tvungen att  ljuga i nödfallssituationer, men det här var inte ett av dem. Det har aldrig bekräftats att hon ljög.

"Det hände under en helt annan tid och det fanns faktiskt speciella skäl ... " sade Vilja och journalisten Elo-Mõttus Leppik fortsatte: " ... vad fanns det för skäl till att du ljög på den tiden?"

"Låt oss inte kalla det att ljuga," skrattade Vilja" Jag är en känslosam person av naturen, och detta var min reaktion på den politiska situationen som det tycktes snart skulle vara över. Ingenting hade egentligen hänt. Två människor satt och pratade i ett rum och en tredje spelade in samtalet. Det var utanför protokollet. Vid något tillfälle gick det över styr och det tycktes mig att man gick på för hårt mot en person och jag beslöt att skydda honom . "

"Du försvarade honom och tog på dig skulden själv?"

"Jag försvarade Edgar Savisaar, ja , " sade Savisaar-Thomas.

Det var 1995 inspelningsskandalen ägde rum. Den dåvarande inrikesministern Edgar Savisaar själv och andra politiker anklagades för att olagligt spelat in samtal. Resultatet av skandalen blev att Keskerakond med statsmionister Tiit Vahis regering tog ett steg tillbaka och Reformpartiet tog över regeringsansvaret istället.

-----

Jag har skrivit om Zhirinovsky tidigare och att han tycker alla ester ska förintas. Han är väldigt speciell, men ändå är hans parti godkänt av Putin. Kanske kan man förstå lite av stämningen i Sovjet när man upplever hans raseri och märkliga uttalanden. Postimees har en artikel i dag:

Ledaren för Rysslands liberala parti Vladimir Zhirinovsky kräver att den holländska utrikesministern ska avgå. Han anklagar honom för att ha orsakat en diplomatisk skandal

Det handlar om att en rysk diplomat i Holland, Dmitry Borodin, frihetsberövande i måndags.

Ryssland uppger att beväpnade individer bröt sig in i diplomatens lägenhet och använde våld både mot honom och hans familj. Därefter togs Borodin till polisstationen men släpptes nästa morgon.

Det hela utmynnade i ett diplomatisk gräl mellan de två staterna. Rysslands president Vladimir Putin kräver en ursäkt av Nederländerna. Nederländska utrikesministeriet medger att de överträtt överenskommelsen i Wienkonventionen och har bett om ursäkt .

Zhirinovsky sade att det räcker inte. "Vi har rätt att begära strängare åtgärder. Inrikesministern och hans poliser bör avgå liksom utrikesministern, "  Zhirinovsky talade igår för sina anhängare vid ett massmöte framför den holländska ambassaden i Moskva.

Omständigheterna kring tillbudet är fortfarande oklart . Till exempel meddelar den holländska nyhetsbyrån ANP att grannar ringt om att Borodin misshandlar sina barn.

Senare anklagade  Borodin i sin tur  polisen för att ha dragit hans ettåriga dotter i håret. Emellertid var Borodin då på polisstationen med sina två barn.

Det är aldrig lätt att rapportera om vad Z. gör. Det låter så osannolikt för en politiker.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0