okt 17, 2013. Lite smått och gott.

 

Sumobrottning har intresserat esterna i alla de år deras egen Baruto tillhört eliten. Nu har han slutat men då finns det annat man kan vara stolt över:

Sumoarenan i S: t Petersburg byggdes av ester.

 Arenan under bygge.
Estniska Sumounionens generalsekreterare Riho Rannikmäe berättar att det som finns kvar av arenan sedan Världsmästerskapen 2008 har fraktats till staden vid Nevafloden.

Tävlingarna hålls i S: t Petersburg den 18 och 19 oktober.

-----

En polsk konstnär kan komma att åtalas för en kontroversiell skulptur. I hamnstaden Gdansk står skulpturen som föreställer en gravid kvinna som våldtas av soldater i den sovjetiska armén

 

"Jag ville visa tragedierna och krigets fasor som kvinnor upplevde", säger den 26-årige konststuderande Jerzy Bohdan Szumczykeile till nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till andra världskriget brott.

Szumczyk ställdeupp statyn i  naturlig storlek på söndagskvällen som ett minnesmärke över socialismen och Röda armén 1945 när de stred mot nazisterna i staden.

Även om det inte finns någon statistik från den tiden vet vi att det var många, (miljoner kvinnor i Baltikum, Polen, Tyskland mm.) som våldtogs under den här övergångstiden.

Gdanskpolisens talesman Lucyna Rekowski sade till AFP att skulpturen inte kommer finnas i det offentliga rummet så lång tid eftersom den upprört många kvinnor. Myndigheterna har fastställt att skulpturen har satts upp illegalt och ska tas bort.

Idag ska myndigheterna fatta beslut om huruvida Szumczykile ska åtalas för att han inspirerat till rasism  eller etniskt hat. Dessutom fördöms agerandet häftigt av Rysslands ambassadör i Polen.

-----

För första gången i historien beasökte ett estniskt minfartyg hamnen i S:t Petrsburg när Nato anlände med en flotta till staden. Redan första dagen kom 13 000 människor till hamnen för att se det estniska fartyget.

 

«Mottagandet i Ryssland var mycket vänligt och positivt" sade den estniske kommendören Tanel Leetna.

Besättningarna besökte sevärdheter i stan, en fotbollsmatsch för juniorer och lade en krans vid ett minnesmärke över dem som dog under belägringen av Leningrad.

Förutom det estniska fartyget bestod flottan av polska flaggskeppet Czernicki och minsveparna Narcis (Belgien), Makkum (Holland), Rauma (Norge) och Dillingen (Tyskland).

När fartygen lämnade St Petersburg åtföljdes de av  två ryska fregatter som också ska delta i en mängd olika övningar till sjöss. Nästa stopp för Nato är i dag i Helsingfors.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0