okt 23, 2013 En est som gjort mycket för sitt land.

Just nyss fick jag veta hur det kom sig att esterna fick vakta krigsfångarna under Nürnbergrättegången.
 
De olika besättningsmännen på de estniska militärfartygen 1941 "togs omhand" av röda armén. D.v.s. de flesta avlivades. Men två estniska u-båtskaptener, chef på varsin u-båt, sparades. Den ene skickades till Sibirien till det läger där Hannos pappa var. Deras söner gick i samma k lass i skolan. Den andre Verner Puurand, var så specialiserad att ryssarna behövde honom. Han stannade på sin ubåt som placerades i Kronstadt men något speciellt behödes som bara fanns i Tallinn. Han for dit med fartyget men lyckades fly och tog sig till sitt gård i Tamsalu. Han placerade sin familj i bilen och de körde mot Tyskland. Röda armén följde honom i spåren. Han kom så småningom fram till den amerikanska zonen och klarade sig så från att dödas. Han var en betrodd man och lyckades i sina samtal med amerikanerna övertyga dem om att varken han, eller så särskilt många ester var nazister eller kommunister. Amerikanerna övertygades och lät esterna vakta rättegångarna i Nürnberg iklädda amerikanska uniformer.
 
Efter andra världskriget var han kvar i Tyskland. Han var aktiv i förhandlingarna om vart flyktingarna skulle resa för att fortsätta sina liv. Han besökte alla estniska flyktingläger i Tyskland. Han talade engelska och tyska utan svårighet och han bar estnisk amilralsuniform hela tiden. Esterna fick alldeles säkert stort förtroende för honom. Hans problem blev dock att han kunde inte flytta till USA själv eftersom amerikanerna nekade alla tidigare officerare inresetillstånd. Och där fick jag nästa fråga förklarad. Det var alltså därför så många ester kom till Australien. Där frågade de inte vad man haft för befattning i försvaret. 

I den estniska regeringen i exil var Verner Puurand försvarsminister i flera år.

 På 1980-talet kom Verner Puurand tillbaka till Tallinn, och här står han i Tallinns hamn

Han dog 1983 i Brisbane, Australien, och man färdigställer nu ett minnesmärke till hans ära i Tamsalu. Det ska utformas som en u-båt.

-----

Jag måste tydliggöra att kommunalvalsresultaten jag redovisade i går gällde Tallinn. I Väike Maarja däremot halverades Keskerakond. "Jag röstar på vad som helst men aldrig Keskerakond", sa många i kommunen.

Det var flera rysktalande i landet som lämnade partiet under "pengakrisen" då Savisaar lyckades utverka en stor summa pengar till partiet från Ryssland. Avhopparna i Narva fick sparken från sina jobb om de var ofentliganställad, lärare etc. 

 

Dessutom blev den unge Indrek Mägi invald i kommunstyrelsen i Väike Maarja. Han ska arbeta för att idrotten ska kunna utövas av alla och med god kvalitet på infrastrukturen runt den. Han föddes 1991 i kommunen och började tävla i motocross redan som 4-åring.

Vi tror på dig, Indrek!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0