okt 24, 2013 Lösenordet ska vara Samarbete!

 von Döbeln vid Jutas.

När jag läser om de tre skärgårdarna slår det mig igen hur länderna som gränsar till Ryssland har haft det under 1900-talet. Krig och förstörelse.

Men, säger politiskt korrekt svensk “Sverige var ju likadant.”  Då svarar jag: Glöm inte utveckling. Svenskarna brände och förstörde senast för mer än 200 år sedan. När vi angreps av Ryssland, som tog ifrån oss det Finland som varit en naturlig del av vårt land så länge, då brändes vårt eget land. 200 år. Det är lång tid. Vi svenskar måste inse att det är så länge sedan vi förde krig, och då var det inte vi som angrep utan tvärtemot. Det var i Sverige det brändes och krigades. I själva Sverige och i vår östra landsdel Finland. Vi kan inte jämföra våra gamla brott med dem som begås i dag av andra nationaliteter. Däremot ska vi vara uppmärksamma på den brottslighet som begås. Vi ska våga säga ifrån, trots att svenskarna visade stor grymhet för några sekel sedan, och vi ska lära våra barn vad vi numera anser vara fel och brottsligt.

 

Estland och Finland har båda utsetts för grova övergrepp under årens gång. Båda länderna har haft ryska trupper på sina områden, och båda länderna har varit utsatta för grova stölder och våldtäkter. Även om graden och längden av våldet är olika.

Numera är vi tre fria stater med samma moraliska värderingar. Vi ska samarbeta mer. Vi ska lära oss av varandra och föra världen vidare tillsammnans. Och helst med resten av Norden också.

-----

Estlands största företag presenteras i dag i Postimees. Beräkningarna bygger på resultaten som redovisats för 2012. Blsand de 10 största företagen är 3 svenska. Där har vi skapat ett samarbetye. Ericsson är störst, och det helestniska Tallink Group en stark tvåa. Rimi ägs av svenska ICA och Swedbank känner vi ju.

De 10 är:

1 Ericsson Eesti AS 1330,7

2 Tallink Grupp AS 943,9

3 Baltic International Trading Ltd 902,7

4 Eesti Energia AS 868,5

5 Orlen Eesti OÜ 535,3

6 AS Tallinna lagra 467,8

7 Neste Eesti AS 371,2

8 BLTR Grupp AS 371,2

9 Rimi Eesti Food AS 359,1

10th Swedbank AS 342,0

-----

Runös nya snabbåt råkade ut för ett missöde i går. Det krockade med ett okänt föremål och har tagits in för reparation.

 Båten behövs, och framför allt för att transportera gods nu på senhösten. Vindarna förväntas bli mycket hårda så långt man kan se framåt. I dag blåser det ordentligt, det ser man tydligt på molnen som snabbt seglar över våra huvuden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0