okt 28, 2013. Så är det med demokrati och rättsväsende i Ryssland.

 I dagens SvD skriver Jan Blomgren om hur “fallet Michail Chodorkovskij” öppnade för korruption i stor skala eftersom “alla” förstod vad som kunde hända om man inte spelade efter Putins regler. Behandlingen av Chodorkovskij blev en symbol för president Vladimir Putins sätt att styra Ryssland. /.../  I en Putinstyrd auktion lade Igor Setjin dessutom beslag på Chodorkovskijs tillgångar, men det allvarligaste i hela affären är konsekvenserna för rysk politik. Med arresteringen och den följande rättegången visade Putin landets alla guvernörer, borgmästare och andra makthavare hur man behandlar sina motståndare. Rättsväsendet har urholkats, domare kan mutas, korrumperade poliser hjälper kriminella affärsmän att ta över vinstgivande företag med hjälp av utpressning och ”planterade” bevis.

En oberoende rysk tankesmedja uppskattade i våras korruptionens omfattning till motsvarande drygt 2000 miljarder kronor. Enligt inrikesministeriets statistik är den genomsnittliga mutan cirka 65000 kronor.

Jo visst, men korruptionen var stor redan innan. Det är en ingrodd vana sedan sovjettiden. Alla som haft möjlighet har alltid skott sig på det ena eller andra sättet. Precis som Putin själv. Under Stalins tid var detta ett helt normalt beteende. NKVD-männen som hittade på bevis mot en kollega visste inte när han själv skulle bli offret. Bevis var/är inget annat än uppgjorda falsarier.

-----

I Postimees skrev man redan i går i samma ämne.

Rysslands politiska och ekonomiska situationen i de dussintals artiklar skrivna av Chodorkovskij har jämförts med nobelpristagaren Nelson Mandela , och i september tilldelades han Lech Walesa pris för mänskliga rättigheter.

De menar också att det är ett problem att de mutade och korrumperade tar pengarna utomlands vilket betyder att stora summor lämnar landet.

Om Chodorkovskij ska friges 2014 beror helt och hållet på vad Putin säger, menar intervjuade ryssar.

Så är det med demokrati och rättsväsende i Ryssland.
 
Tyvärr måste jag sluta här. Orkanen verkar vara på väg, anslutningen sviktar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0