okt 4, 2013. Rysslands muskler.

I går skrev Claes Arvidsson i SvD:

Rysslands muskler skrämmer grannarna

Jag har skrivit om de alltid förekommande hoten mot de baltiska staterna, och att militärövningen ryssarna just hade var vänt mot Baltikum och Polen.

 Åt vilket håll tittar han?

Arvidsson:

I början på september åkte Putin till sin armeniske kollega och återvände med beskedet att Armenien inte längre vill ha ett associeringsavtal med EU. Till bilden hör att Gazprom i våras höjde priset på gas med 50 procent och att det hade skapats osäkerhet om ryska säkerhetsgarantier.

Ryssland har varnat Ukraina för konsekvenserna av att välja fel, och tydliggjort detta med att sätta stopp för export av ukrainska sötsaker. Från Kreml har det påpekats att det är mer av den varan att vänta om Kiev väljer EU.

Man har hotat med att stänga av gasleveranserna till Moldavien i vinter om man väljer Bryssel i stället för Moskva och dessutom flaggat för ökad konflikt med utbrytarrepubliken Transnistrien. Importen av vin och sprit från Moldavien har stoppats.

EU-medlemmarna Polen och Litauen har också fått känna av trycket.

Och så Arvidsson om Sverige:

När Anders Borg i budgeten har adderat debatten om ”enveckasförsvaret” och ”ökad osäkerhet” blir det lika med en stegvis höjning av förbandanslaget med 500 miljoner kronor fram till 2017 (totalt tillförs 1,4 miljarder kronor 2014–2017). Med tanke på hur verkligheten ser ut är det rena skämtet. Men tyvärr är det allvar.

 Ryska fartyg.

Detta är alltså vardag för balterna, men naturligtvis blir de oroade av den jätteövning som de nyss såg. 

Ryska nyhetsbyrån Ria Novosti uppger att insatsen består av 160 000 man, tusentalet stridsvagnar och bepansrade fordon, 130 flygplan och 70 fartyg rapporterar Aftonbladet.

I en ledare i SvD skriver Arvidsson om när Litauens president Dalia Grybauskaitè talade inför generalförsamlingen. Hon slog fast att varje land har rätt att själv välja väg, men att det också i vårt århundrade finns dem som med ekonomi, energi och cybervapen som verktyg vill tvinga andra att gå i ledband.

Grybauskaitè konstaterade att Litauen nu är satt under en sådan press och att skälet är att landet uppfattas vara alltför självständigt. Hon framhöll också hur svårt det är för stater att välja en reformväg när det leder till utpressning i form av hot om höjda gaspriser eller införande av handelshinder. Trots att hon inte nämnde något land vid namn, råder det inte någon tvekan vilken stat hon talade om. Putins agerande för att förmå bland annat Ukraina att välja Kreml i stället för Bryssel är väl känt.

Oron i Baltikum för övningarna i deras område borde öppna ögonen på de svenska politikerna. Jag säger en gång till: Tibet hade inget försvar och var en munsbit för Kina att inta. Naivitet borde inte vara en egenskap hos politiker.

Hur är det med Gotland och Slite? Hur många ryska "bevakningsfartyg" ligger där? Vad bevakar de egentligen?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0