okt 5, 2013. Smått och gott.

 

Garry Kasparov letar efter lägenhet i Tallinn.

 

 Garri Kasparov och Niiles Erik Kross.

Den ryske oppositionsledaren, förre schackvärldsmästaren, Garri Kasparov, som talade för borgmästarkandidaten Niiles Erik Kross, IRL, i torsdags berättade i en videointervju att han hoppas att hitta en lägenhet i Tallinn snart.

"Min fru är för närvarande på jakt efter en lägenhet. Det förefaller mig som Tallinn är en slags gränsstad som förbinder Skandinavien å ena sidan och å den andra det forna sovjetiska territoriet," sade han.

Kasparov sa att han gjorde sitt första besök i Estland 1981 men därefter var han inte i staden på 30 år."Nu har jag regelbundet besökt Tallinn. 1981 var Viru Hotel en västsymbol för Sovjetunionen i dag utgör den symbol för västsamarbete - vilka stora förändringar har inte skett," sade Kasparov.

«Ryskan har förändrats från ockupantspråk till handelns språk - det visar att man ska inte kasta allt i soporna", tillade han. Kasparov berömde också Estlands framsteg inom informationsteknologi. "Skypes hemland är här", sade han. "Jag har många vänner i IT-branschen, politik och schackunionen, så min närvaro här är bara naturlig" sade han.

De estniska-ryska politiska förbindelserna kan inte vara annorlunda efter upploppen i Tallinn 2007. "Putin har ekonomiska intressen i olja och bank," sade han. "Jag tror att tänkande människor förstår att det faktiska priset för den ryska propagandan innebär att för Estland representerar Ryssland den stora fienden."

Kasparov kommenterade också västvärldens attityd för de brott mot mänskliga rättigheter som sker i Ryssland som inte ens kommenteras. Det största problemet är oviljan att gå i spetsen i denna fråga.

(Postimees)

-----

 Savisaar i trädgården.

Borgmästare Edgar Savisaar har haft besök av en björn på sin gård.

"Om jag hade haft kvar äpplena på mina träd kanske björnen skull rensat rent. Men äpplena hade redan plockats och lagts i förvaring för vintern. Han bara bröt några grenar och vandrade runt.”

"Hur han kom in där förstår jag verkligen inte eftersom vi har elektriska stängsel runt trädgården. Jag älskar björnar, men trädgården måste skyddas," tillade Savisaar.

(Postimees)

-----

I dag var det Bondens dag i böndernas hus i Väike Maarja.

Bönderna tävlar i:

- den bästa platsen att förvara tillagad mat.

- bästa sättet att bevara maten

- den bästa tårtan

- den mest intressanta produkten på de estniska gårdarna.

Och dessutom var det underhållning för alla naturligtvis.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0