Feb. 1, 2014. Aktuaalne Kaamera hade flera intressanta nyheter att förmedla.

Aktuaalne Kaamera hade flera intressanta nyheter att förmedla.
Nu får vi veta mer om olympiamedaljören Andrus Veerpalus dopinghistoria.
Ja, han hade tagit ett tillväxthormon, men inte mer än tillåtet. Då. Antagligen som alla andra idrottsmänn tyvärr gör. Nu har man blivit restriktivare och tillåter inte de doserna längre.
Finns det idrottsmän eller -kvinnor som är helt rena? Jag säger det inte som ett försvar för Veerpalu, utan för att jag verkligen undrar. Vad betyder alla nya rekord egentligen?
 
 
Georgi Moradov.
Sedan gällde det en man vid namn Georgi Moradov, en rysk man som basar för en kulturförening i Ryssland som ska tillvarata utlandsryssars intressen. Säkerhetspolisen har många tankar om honom. . Han ska nu tilldelas någon hedersbetygelse för sitt arbete. I Moskva. 
2007 besökte han Tallinn och han beskylls av esterna för att då ha besökt ryska ambassaden och diskuterat hur de skulle gå till väga för att få in så många rysktalande som möjligt i Europaparlamentet. Han hade 10 miljoner estniska kronor att ge dem som var beredda att jobba för saken. Men det lyckades inte. Att han just nu är i Tallinn igen, tror man i Estland, beror på att det är val till EU i år.
 
Moradov svarar att 2007 gjorde han 50 olika besök i olika länder, och han minns faktiskt ingenting från det Tallinnbesöket. "Jag vet inte ens när det är val till EU", säger han. "Ryssland har aldrig någonstans någonsin stöttat någon eller några vid några som helst val utomlands."
Det oroande är att han försöker få urlandsryssarna att gå Rysslands ärenden. Han har också förklarat att alla de finsk-ugriska folken har sitt ursprung i Ryssland. De länder de nu bor i är kanske deras fosterland, men deras egentliga fosterland är och har alltid varit Ryssland och ska vördas som just det. 
Är då utlandsryssarna kommande agenter? De finns ju överallt. Även i Skandinavien och Estland. 
Ingen i Säkerhetspolisen i Estland har kommenterat anklagelserna.
 
En rolig sak mitt i allt elände är att även vintern har sin sångfestival. Det är just nu i Otepää. Sångarna säger "När man förbereder sig för att sjunga utomhus i den här kylan, då blir man iskall ända in i benmärgen, men när man kommer hit, då är det bara värme!"
 
Linnahall
 
1994 var vi i Linnahall i Tallinn. Det är en stor betongbyggnad i sovjetisk stil. Det enda som var positivt var den fantastiska akustiken. 
Nu vill man göra något bra av huset. Man vill göra en ny operabyggnad. Men det kostar pengar... Är det värt att lägga ner en massa pengar på den sovjetiska betongbyggnaden? Operachefen tycker att tanken är spännande.
 
I Narva hittar man fortfarande saker från kriget. Nu har man hittat ett plan som sköts ner för 70 år sedan. Resterna av det alltså. Något estniskt museum ska få ta hand om det. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0