feb 4, 2014. Två kvinnor och en man.

Jag såg ett så fantastiskt bra program på etv i går. “Meie Inimene.” Översatt ung.:  Våra människor, eller En av oss.

Det handlade om en kvinna, Sabina, gift och med tre små barn. Hennes tid hemma med barnen blev för lång, så hon förlorade sitt arbete. Därefter har hon sökt nya jobb, men inte lyckats.

Arbetslöshetskassan hjälpte henne då med en ide. Hon fick gå en kompletterandse kurs i porslinsmålning och startade därefter en egen firma med stöd av Kassan. Firman fick namnet  Muhu Portselan. På ön Muhu mellan fastlandet och Saaremaa har familjen ett sommarhus, annars bor de i Tallinn. På Muhu målar hon sina porslinssaker och säljer dem sedan via butik i Tallinn och på nätet. Hon är duktig, mycket skicklig och har fångat traditionen på ön med sina motiv.

Sabina
 
 
Ett exempel.

Kan ni gissa vem som producerat TV-programmet? Jo, arbetslöshetskassan. Vilken ide! Programmet ger dem PR;  det vill inspirera andra arbetslösa; och, inte minst, det ger Muhu Portselan fantastisk reklam. Här finns hon:

http://www.muhuportselan.com/p/in-english.html


 Den tuffe programledaren för Osoon.

TV-Programmet före var kulturprogrammet “Osoon”, som i går också handlade om en kvinna. Hon har bott i Sverige, men lever och arbetar i Estland. Hon är arkitekt. Hon sa något som jag tycker är intressant "Det är bra för mina barn att bo i det land där deras modersmål talas." Hon vet ju vad hon talar om. Kanske är det så, och kanske är det också så när alla andra vanor och koder också stämmer.

Familjen har ett fritidshus nära Tallinn mitt i skogen och utan vatten och elektricitet. Bara för att koppla av. Hon reser mycket utomlands i jobbet. Jag kan inte tänka mig att en svensk skulle kunna ha ett så primitivt somarställe, men det fanns en speciell stämning där, i det lilla, gamla trähuset med valmat tak så ensamt helt omgivet av höga, raka trädstammarna, så varför inte...

-----
Eesti Express skriver om en politisk flykting i Estland,

Suren Gazaryan. 

Estlandsryssarna förstår inte problemen i Ryssland. De har ett bekvämt liv. Samhällets tjänster fungerar i Estland säger Suren Gazaryan. Det är verkligen inte som i Ryssland.

Han tillhör en grupp som ville rädda naturen och de gamla byggnaderna i Sotji. Och åkte fast för att de klottrat att “Zanja är en tjuv”. Zanja heter egentligen Alexandr Tkatsov, f. d guvernör i Sotji. Han stal statlig skogsmark och byggde sig ett hus där. Gruppen protesterade bl.a. till dåvarande presidenten Medvedev, som lovad att göra något, men inget hände.

En dag togs de in för förhör. De släpptes, men togs in ytterligare 5 -6 gånger. De hotas av flera års fängelse, och Gazaryan flydde först till Georgien där han arbetat tidigare; men när de bytte regin blev han osäker på om han verkligen var säker där. Dessutom höll passet på att gå ut. Några vänner som bor i Estland föreslog att han skulle ta sin tillflykt där. De förklarade att det var helt ofarligt. Därför lever han nu i Tallinn.

Han umgås mycket med rysktalande och reflekterar över att åsikterna om Ryssland varierar så. Dels är det ett parti, Savisaars Keskerakond, som hela tiden talar om hur bra det är i Ryssland, och så är det estniska media som förmedlar att det bara är en massa problem. “Sanningen finns någonstans där emellan”, säger han. “Allt är inte dåligt. Ryssar är vanligtvis mycket vänliga. Jag kan inte heller tänka mig att ryssar ser esterna som fiender. Men det finns stora problem i staten. Ryssland kan aldrig vara en förebild för esterna. Där finns en enorm korruption och mycket liten frihet. Jag tror att Savisaars parti leker med elden.”

“Jag förstår inte varför esterna åker till OS. Esternas gamla by där är ju helt förintad.  Där kan ingen längre bruka jorden eller ha någon boskap. Men det är väl så att esterna är bundna av sponsoravtal och måste delta.”

Han räknar med att vara tvungen att leva i många år i Estland, och han är besviken på Michail Chodorkovskij. Han hade räknat med att Chodorkjovskij skulle ta på sig oppositionsledarrollen när han frigavs, men han blev väl hotad att hans släktingar skulle straffas då. Han reste ju utomlands direkt.

När det gäller Pusy Riot-kvinnorna anser han att det var idiotiskt att protestera i kyrkan. "De måste väl ha vetat att, trots de hårda sovjetåren, är ryssen mycket religiös och konservativ. Ryssen anser att straffet de fick var helt rättvist. Det hade varit mycket bättre om de protesterat någon annanstans."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0