Juli 11, 2014 Pengar, pengar och pengar.

I Sovjet var korruptionen fruktansvärd. I det landet där man fokuserade på den lilla människan, där alla skulle ha råd att gå till doktorn, och kunna utnyttja alla andra tjänster som är viktiga för en människa, där var de tvungna att betala stora pengar som mutor för att bli behandlade eller få annan service. I Ryssland fortsätter korruptionen har vi läst. Det var de där pojkarna t.ex. som ska bli poliser för att poliserna är så rika!
 
När Sovjet föll, då måste hela systemet förändras i flera av de nya staterna. I Estland t.ex. tog man mycket tidigt itu med korruptionsproblemen. En orsak var att önskade få medlemskap i EU. Då avsattes många tjänstemän som var alltför inskolade i korruptionen, och bland dem stod domarna i en klass för sig. Så gott som alla domare avsattes och nya utnämndes. Tyvärr hade de nya inte hunnit få tillrävcklig utbildning, så visasa problem fanns kvar. Men det som jag ser som mest speciellt var att man började mycket tidigt med att använda internet för statliga och kommunala uppgifter. Om man la över alla inbetalningar på nätet. då försvårade man möjligheten att sticka åt tjänstemän pengar i handen. Man skulle också göra beställningar på nätet. Detta läste jag i en uppstats vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet från i år. Skriven av Lovisa Petersson.
http://www.lunduniversity.lu.se/o.o.i.s?id=24965&postid=4229187
Naturligtvis försvann inte all korruption på en gång, men det konstateras att Estland ligger i framkant i Europa. 
 
Jag minns t.ex. när vi anmodades att betala pengar till en läkare i början av 2000-talet. Vi försöker alltid förklara för dem som tipsar oss om sådant, att vi gör inte det. "Det är en gammal ovana som måste försvinna", säger vi, men det är inte alltid lätt för "gamla hundar" att förstå. De gör det av omtanke om den andre, de är så inlärda i att alla tjänstemän är underbetalda. 
Tänk om någon bara kunde göra en studie i hur alla tidigare lågavlönade, de som skulle få ett nytt liv med kommunismen, fått sina liv förändrade under Sovjetåren. Vad blev det av kommunismen i verkligheten. Då säger dagens kommunister "Det där var inte kommunism!" Men det var det visst. Det var Marx lära som låg till grund för alla förändringar, för alla mord, för alla konfiskationer. Livet blev som det blev därför att människorna utvecklades med kommunismen. Det alla inte visste, det var att det krävs kunskap och utbildning för att leda ett land. Det krävs det också för att ge alla människor chansen till ett bättre liv. Bara genom att förstå hur en människa fungerar i olika situationer kan vi förbättra livet i världen. Vi måste skapa lagar och regler som gör att nya -ismer inte kommer till makten bara för att några speciella människor vill ha den (makten). Vi måste vara så lyhörda att vi kan skilja sanning från propaganda!
-----
Nu har man publicerat politikernas årslöner i Tallinn. Det visar sig att borgmästare Edgar Savisaar tjänar mindre än vice borgmästaren.
 
Merike Martinson, vice borgmästare, hade högsta inkomsten med 62.003 €. 
 
 
Vice borgmästare Taavi Aas, har en årsinkomst på 61.013 €. 
Vice borgmästare Hazel Arvo tjänade 44.425 € och hans kollegor Eha Nätverks 42 913 €.
 
 
Edgar Savisaar tjänade bara 39.981 €.
 
 
Vice borgmästarna Kalle Klandorf, 33 690 € ja
 
 
Mihhail Kõlvart, 33 447 € har alltså lägre inkomst än borgmästaren. 
Jag undrar om det är helt sant. Kan verkligen Edgar Savisaar acceptera att tjäna mindre än sina underställda? Jag undrar... Visserligen får han flotta tjänstebilar och antagligen annat också men ändå.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0