Juli 14, 2014 Talsinki?

Har Tallinn och Helsingfors år 2025 utvecklats till Talsinki? frågas det i den finska tidningen Helsingin Sanamat, som Postimees citerar.

Kommer det bli så att då är de två städerna i realiteten tvillingstäder där tiotusentals människor bor halva tiden i den ena staden och sedan i den andra?

      
 Tvillingstaden Talsinki.

Helsingfors och Tallinn kommer att bära det gemensamma namnet Talsinki.

Ett barnsjukhus i Helsingfors - ett planerat nytt barnsjukhus som under ett år ska kunna behandla cirka 30 barn från Estland vid en mycket ovanlig sjukdom. Barn från Estland ska kunna  genomgå särskild hjärtkirurgi och organtransplantationer i Helsingfors.

Hittills har det varit finnar som arbetat för att gemensamt skapa ett barnsjukhus. Helsingfors Barnsjukhusstiftelse önskar att fler ester ska utnyttja det. Estland kommer därför att köpa tjänster från Helsingfors barnsjukhus.

Barnsjukhusstiftelsen har undersökt möjligheterna till samarbete både i Tartu och Tallinn. Ett stort offentligt sjukhus bör vara i drift år 2017.

Talsingi turistreklam - tvillingstädernas turism-och fastighetsbolag kan marknadsföra sig i gemensamma reklamkampanjer både i Kina, Brasilien och Indien. Även i Ryssland, eftersom ryssarna alltid varit välkomna i båda städerna.

I våras deltog såväl Tallinn, Helsingfors och flera andra finska städer i den franska investeringskonferensen i Cannes och diskuterade framför allt ryska investeringar i området.

Hamnarna i Tallinn och Helsingfors deltar i nästa års kryssningmässa i Miami.

Ett gemensamt resekort i tvillingstäderna skulle kunna vara intressant  i framtiden. Ett kort som även skulle gälla spårvägen i Tallinn och tunnelbanan i Helsingfors. Det skulle också gälla för resor till Tallinn Zoo, Rocca al Mare och resor tiil andra städers sevärdheter.

Två byggnader i Rocca al Mare.

Tallinn väckte den tanken i Helsingfors som tvekade, det blir svårt att genomföra.

Parkeringsavgifter ska kunna betalas via mobilen, oavsett mobilpaket.

Projektet är i sin linda.

Digitala signaturer - ska kunna användas vi överenskommelse mellan parterna från båda länderna, vilket innebär att alla inte alltid måste vara fysiskt närvarande.  Numera är det ju ganska vanligt med digitalt undertecknande. När det gäller recept t.ex. ska ester kunna ta ut sina mediciner i Finland och tvärtom. Läkarna ska kunna ha en gemensam katalog med sjuknoteringar för sina patienter.

Saken undersöks nu, och det krävs ändringar i lagen i båda länderna för att detta ska kunna lanseras. I Estland hoppas man kunna lansera gränsöverskridande recept redan i år.

Järnvägstunnel -skulle bidra till att minska restiden mellan Helsingfors och Tallinn till 45 minuter. Rail Baltica kommer lanseras år 2022. En höghastighetståglinje mellan Tallinn och Berlin förbereds. Det bör vara möjligt att förlänga linjen till Helsingfors från Tallinn. Det skulle öka möjligheten att forsla gods via tåg istället för på vägarna. I år bör det undersökas om det är möjligt att bygga en järnvägstunnel i Nyland vid Helsingfors och i Viimsi utanför Tallinn.

De baltiska länderna har inte kunnat få fram ett konstruktivt samarbete mellan sina olika företag på detta område.

Information om företags skulder - dvs om de olika företagens ev. ekonomiska problem, måste ske automatiskt. Operatören måste betala ev. skulder först i Finland, om den ska fungera som företagare i Estland och tvärtom. Betalning måste ske till det egna landets skattemyndighet.

Man ska också ge information om trafikförseelser till varandra, och sådant som tilldöms någon i landet.

Idag har man börjat lansera ett projekt mellan den estniska och finska Skatteförvaltningen, och Trafikverken som ett pilotprojekt.


Det här är oerhört fascinerande. Tala om samarbete mellan länder! Och dessutom är det verkligen en utbyggnad av EU-samarbetet. Det här skulle kunna vara en förebild för fler stater i Europa. Men naturligtvis är det många som då blir oroade över att förlora makten i sitt eget land. Ett positivt samarbete bör alltid vara lönande. Självklart ökar turistströmmen om man kan resa mella länderna på detta förenklade sätt. Kommer det märkas i Sverige, att vi inte är med? Vi får se.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0