Juli 16, 2014 Nu finns det åtta amerikanska stridsflygplan F-16 i Ämari.

       

 

Ytterligare Natoplan har kommit till landet. Den 7 juli kom två nya amerikanska stridsflygplan F-16 i Ämari. De nya är från Air Force National Guard, i delstaten Minnesota. De stannar i Estland till den 19 juni.

Dessutom har redan kommit, eller ska komma, en mängd olika transportplan och tankflyg. I slutet av veckan kommer också det amerikanska planet Boeing P-8, vars radar ser såväl under som över havsytan.

-----

Mycket viktig nyhet:

De vanligaste namnen för nyfödda i Estland i juni:

Pojkar: Robert, Oscar, Artyom, Rasmussen, Robin, Sebastian, Maksim, Mark, Oliver, Kristjan och Martin. (Ja, Rasmussen i förnamn!)

Flickor: Sofia, Liisa, Darya, Lisandra, Mia, Greta, Maria, Marie, Alexandra, Anastasia, Eliise, Emma, Lenna, Marlene, Melissa.

-----

Jag skrev ju ett mail till Richard Swartz med anledning av en artikel där han menar att han skrev:

Den historiska fascismen besegrades under det andra världskriget. Men segern var inte total, i Europa överlevde den i Spanien och Portugal, två stater som stått utanför kriget. Först sent skulle den där dö sotdöden. Men som tradition har den levt vidare, särskilt i de östeuropeiska stater som på det ena eller andra sättet samarbetade med eller var Hitlers vapenbröder: som i Ungern, Kroatien, Bulgarien, Slovakien, Baltikum eller Ukraina.

Det är ju så det går till. Man säger Baltikum och kontrollerar inte om det gäller alla tre staterna.

Jag fick ett svar där han medger misstaget, men jag vill naturligtvis att det ska bli en officiell rättelse. Ordentlig och tydlig. Vi får se om det händer…

-----

       

 

Ett nytt problem har dykt upp i Tallinn. I Aktuaalne Kaamer i går berättades att det luktar illa från havet i Tallinn. Man menar att det är när regnvattnet kommer ut i havet och har runnit genom illaluktande rör, det är då lukten uppstår. Riktigt störande är det om man ska festa på Sångfestivalplatsen som ligger nära stranden i Kadriorg. Då blir det riktigt besvärande.

Förslaget är att förlänga rören, så att lukten inte kommer till stranden.

I dag presenterade miljöminister Keit Pentus forskningsresultat angående lukten.

Dålig lukt orsakas av algväxter i havet, som kommer till stranden; de bryts ner och skapar då dålig lukt. Närmare bestämt är det i området vid statyn Russalka.

Jaha, men det är ju samma problem vi har i skärgården i Stockholm. I år var algblomningen tidig där.

Det bästa för att bekämpa lukten skulle vara att pumpa ut algerna längre ut i havet. "Så de slutar förorena stranden och därmed försämrar villkoren för framväxten av algerna.”

Ett annat alternativ skulle vara att samla in algerna eller någon form av mekanisk rengöring av stranden, men det blir bara en kortsiktig lösning. Alla andra åtgärder, som ytterligare rening av dagvattnet i avloppssystemet t.ex. skulle bli så dyrt. Likaså att förändra kustlinjen.

Naturligvis är det ett jätteproblem om det finns en hemsk doft över huvudstaden. Jag minns 1978, då luktade det också något, jag vet inte vad, men jag fick tvätta alla våra kläder när vi kom hem igen.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0