Juli 17, 2014 Estlands nye, unge statsminister Taavi Rõivas är en klok man

Estlands nye, unge statsminister Taavi Rõivas är en klok man. Han driver det, som jag anser vara så viktigt. Han menar nu att minst en av de högre representanterna i Europeiska rådet ska komma från de nyare medlemsstaterna.

 Statsministern i intervju.

"Estland stödjer erfarna och duktiga kandidater som har en tydlig förståelse för den förändrade säkerhetssituationen i Europa," säger han.

Statsministern menar att det ska vara en representant som förstår våra intressen i regionen, skriver Postimees.

Det är en viktig synpunkt eftersom de stater som på olika vis var beroende av den ryska mentaliteten har lättare att tolka vad Kreml tänker. Alldeles för lång tid tog det för västländerna att inse Putins nästa drag för att nå sitt mål. Redan när det utbröt ett regelrätt krig i Georgien borde man ha insett att det fanns en stor risk för att Ryssland skulle komma att agera kraftigare. Naturligtvis betydde orden “den största geopolitiska katastrofen under förra århundradet var Sovjets fall” att Putin skulle känna sig kallad bli mannen att återskapa det förlorade landet. Han har ju hela tiden arbetat för att inga nya stater i det forna Sovjetimperiet eller dess närhet skulle bli medlemmar i Nato eller EU.

Apropå krisen i Ukraina sa Rõivas:

 "Vid dagens sammanträde kommer att diskuteras ytterligare åtgärder för att stoppa Rysslands stöd till separatister i Ukraina. Dessutom är det tänkt att förhindra investeringar i det annekterade Krim och  förstärka sanktioner mot dem som stödjer eller gynnas av annekteringen.”

En som nämns som hög representant i EU är Italiens utrikesminister Federica Mogherini. Estlands statsminister Taavi Rõivas anser att det är ett dåligt val eftersom hon anses stå Putin för nära.

Postimees skriver i dag:

 Putin i samtal med Italiens utrikesminister.

Flera media i Italien är kritiska mot att utrikesministern står Putin nära.

Italien är förvisso inte det enda landet i Europa som är rädd att försämra handelsutbytet med Ryssland, säger den italienska tankesmedjan Istituto Affari Internazionalis representant Giampiero Gramagliat.

Il Messaggero säger apropå att Mogherini nyligen reste till Ryssland, för att bistå i lösningen av krisen i Ukraina, att relationen med Ryssland är av strategisk betydelse för Europa.

Il Fatto Quotidiano menar att Rom-Moskva-axeln aldrig ska överges. "Amerikanerna vet att även om det italienska hjärtat alltid finns i Washington, finns det också en väska i Moskva."

Ja, naturligtvis är det bra om någon är vän med Putin och kan prata med honom, men risken är att utrikesministern inte tyder Putin rätt, utan mer välvilligt. Då har väst snart förlorat sin möjlighet att hjälpa och stödja de forna öststaterna i sin kamp för sina fria stater.
 

Separatisterna har använt ryska vapen och ryska soldater för att nå sitt mål på Krim. Det vet vi säkert, eftersom Putin efteråt tackade dem just i egenskap av ryska soldater. Och då hade han fram till den stunden förnekat att de var ryssar!!

Han har skickat vapen och soldater även till östra Ukraina. -Vem har sådana vapen liggande i sin trädgård? -Han har stöttat dem i ockupationer av hus och polisstationer. Han har tyst sett dem ta livet av många ukrainare, men ännu har han inte kommit till det ögonblicket när han kan tacka dem, de ryska soldaterna. Men! När en raket kom in på ryskt område (vem som skjutit av den vet vi inte) då ser han som sin rätt att agera starkt på “kränkningen”. Man kan inte tala med en sådan person och lita på hans ord. Han använder samma sätt att agera som de ryska kommunisterna gjorde när de tvingade fram nya val i det ockuperade Estland 1940. De skulle absolut inte tvinga in människor i kolchoser. Och om någon återvändande est från Ryssland sa något om hur livet verkligen var i kolchoserna skulle han bli straffad. Det var helt enkelt livsfarligt. Det var det goda kommunistiska livet i Sovjetunionen som skulle lanseras i Estland när “valet” var över. Vi får inte glömma det.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0