juli 19, 2014 I går talades de mest om flygplanskatastrofen i nyhetsprogrammen.

I går talades de mest om flygplanskatastrofen i nyhetsprogrammen.

Förre ÖB Ants Laaneots sa att raketvapen o -besättning har levererats av Ryssland. Det är minst fyra misilbesättningar som kommit. Vapnen är så avancerade att det krävs utbildning för att hantera dem. Han tror dock inte att de som sköt visste vad de sköt på, och därför skrev de på internet att det var ett ukrainskt plan de skjutit ner.

Både de ukrainska och de ryska myndigheterna visste att det var ett persontransportplan, men det visste inte separatisterna.

Estlands diplomat i Kiev intervjuades i nyhetsprogrammet och han sa att det nu är så mycket propaganda som florerar. Han kan inte veta säkert vad som händer, han som de flesta andra kan bara gissa. Ukraina var tills allt detta hände ett mycket fredligt land. Men det kommer fortsätta tills något dramatiskt sker som innebär en avgörande förändring.

President Ilves betonade att president Putin måste sluta stötta banditer.     

 Marko Mihkelson.

Marko Mihkelson, ledamot av utrikesutskottet menade att både Sovjet och Ryssland saknar förnuft. Utan Ryssland hade tusentals människor fortfarande varit i livet i Ukraina och infrastrukturen hade varit intakt.

-----

På torsdagen antog Europaparlamentet med 497 röster för och 121 emot, en resolution om situationen i Ukraina.

       

 Yana Toom och Tatiana Ždanoka.
 

 

Röstade emot gjorde bl.a., medlemen i Keskerakond, Yana Toom och Lettlands rystalande representant, Tatiana Ždanoka.

"Om vi vill stoppa blodsutgjutelsen och uppnå en fredlig lösning på konflikten, bör vi försöka förstå båda sidor. Tyvärr är texten i resolutionen obalanserad och kan ge intryck av att EU har lagt sina röster på bara den ena parten i den väpnade konflikten, där alla deltagare har förtjänat kritik. Flera dokument med allvarliga anklagelser är inte tillräckliga bevis. Det är därför jag inte anser det möjligt att stödja detta förslag, "förklarade Toom.

Hon säger vidare att väst bara bygger sina åsikter på den ena sidan i konflikten, Ukraina, som också är en part i den.  Båda parter har brutit mot vapenvilan. Hon säger också att omröstningen skedde innan det malaysiska planet skjutits ned.

Men visst uttrycker hon sig på ett annat sätt en den estniska allmänheten som hon ska representera.


Det är stora, viktiga händelser som sker just nu i Ukraina. Det är fullständigt klart, att det finns länder med helt annan kultur än den vi har i väst. Människor är mycket, mycket olika i vår värld, och det ska inte innebära att vi respekterar deras sätt att resonera och avstår från att se skillnader som faktiskt kan innebära fara för oss i framtiden. Som jag sagt tidigare: Vi får inte vara naiva, och se oss som “de goda”. Vi är människor som genom historiens olika skeden har erfarenheter som vi anser grundläggande. Det är t.ex. inte OK att ta sig in i ett främmande land för att sedan försöka ta över det med sina egna värderingar. Männskor som bor i ett land sedan århundraden äger rätt till sina värderingar så länge de inte utgör en fara för mänskligheten.
 
Men, sanningen att säga ska vi grilla nu och njuta av sommarvärmen. Vi kommer inte till Tallinn för Havsdagarna och inte till sångfesterna i Riga eller Tallinn heller. Men vi njuter och lyssnar på Marko Matveres sånger i stället.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0