Juli 23, 2014 Vilken värme!

Det är varmt där ute. Drygt 35 grader, och 27 i skuggan. Det är svårt att få något gjort. Men jag ska försöka.

 

I Ghaza är det krig. I Ukraina är det krig. I Syrien är det krig. Överallt lider folk, flyr för sina liv och skadas av bomber och anfall. De dödade i det malaysiska planet börjar komma hem i sina kistor.

I Estland är det fred. Just nu. Nato har inte avslutat sina övningar ännu. Men i Sinimäed ska man högtidlighålla minnet av alla som dog i ett av de största slagen under andra världskriget.

 Förra årets samling.

20:e divisionens veteraner och krigshjältar ska samlas i byn Vaivara. Det är de här samlingarna som Putin försökt stoppa. Han menar att esterna hyllar nazisterna, när de i själva verket hyllar de soldater som gjorde allt för att rädda esterna från en ny sovjetisk ockupation, och som gjorde det möjligt för så många ester att hinna fly från sitt land.

I år var det extra oroligt eftersom veteranerna är gamla män, som kanske inte klarar den här värmen. Man tror ändå att upp till 500 människor sluter upp.

Mauri Kiudsoo, divisionschefen, berättar om ryska försök att störa nationalsången och ministerns tal genom att spela Internationalen mycket högt samtidigt. “Varje år försöker bråkmakare störa evenemanget, men polisen och säkerhetsmän är bra på att hitta dem.

Blå bergen/Sinimäed är bara en del av den långa Tannenberglinjen, försvarslinjen där så många estniska soldater föll och har sin sista viloplats i bergen. Den sista veckan i juli träffas veteranerna sedan 1994.

-----

Annars är det vid stranden man träffar andra människor. Nu har det blivit hyggligt varmt i vattnet, så man kan svalka sig en stund.

 
 

 Gissa! Varifrån är den här folkdräkten?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0