Juli 24, 2014 Vladimir betyder världshärskare.

Visst är det så, att den mannen har vissa förebilder. Självklart vill han att man ska kunna läsa om honom i historieböckerna. Han, den store hjälten som gav Ryssland äran tillbaka. Landet som är den nya metropolen för mänskligheten. Kanske är det Peter den Store som lyser klarast framför hans ögon. Peter den Store, som han betraktade från sitt arbetsbord i sitt arbetsrum i Leningrad.

Känner han inte historiens vingslag när han går på den röda mattan i Kreml, där så många tsarer gått före honom? Han står stilla bakom den stängda dörren, som öppnas framför honom och hela duman och alla celebriteter ser på honom med beundran och under tystnad när han går fram till talarstolen. Vladimir!

 

Ja, Vladimir, han fick det namnet av någon anledning av sina föräldrar, och ännu bättre: han heter Vladimir Vladimirovich Putin. Vladimir betyder världshärskare. Alltså: Världshärskaren Världshärskarsonen Putin. Om alla kallar en för världshärskare, och man får möjlighet att verkligen bli det, självklart tycker man sig se ett omen.

Men Vladimir, det är så mycket som skiljer er åt, dig och tsar Peter. Han var en lång och ståtlig man. Över två meter lång. Hans huvud var högre än de flesta andras. Han ville att Ryssland skulle lämna det asiatiska och vända blicken mot Europa. Han byggde sin egen huvudstad som en strålande, skimrande, europeisk drömstad. Han tonade ner den ortodoxa kyrkans betydelse. Tyska blev det vanligaste språket i hans stad.

Gärna besökte han Haapsalu, den lilla staden vid Östersjöns strand. Han tänkte sig en stor hamn där för sina framtida fartyg. Han lät plantera ekar på ett stort område vid kusten inte långt från huvudstaden i just det området som han fick i freden med svenskarna. De skulle en gång bli hans storstilade fartyg, som skulle segla över hela världen.

     

 Ekskogen.

 

Han trivdes där. “Hade jag varit här tidigare, då hade detta blivit min nya huvudstad”, sa han när han besökte Reval första gången. 
 
Han, tsaren, Peter Den Store hade segrat över svenskarna. Han hade sett till att fienden förlorade allt de haft på den här sidan Östersjön.  

Där, Vladimir, där kan du finna likheterna med den Store. Han var känslolös när det gällde människor, lika känslolös som du. Eftersom han ville hindra att svenskarna skulle angripa hans rike från östersjösidan, då tog han allt ätbart från folket, utan en tanke på att de svalt, och dödade människor utan pardon i det området som han såg som sitt och skulle ta tillbaka. Just det området som han sedan skulle göra till en förebild för hela det jättelika Ryssland.

Döda och utnyttja. Är det vad ni har gemensamt?


Men, Vladimir, vi lever i en annan tid nu. Vi vet vad som händer över hela världen. När det händer. Om vi vill kan vi oftast få veta. Vi hör dig tala med kluven tunga. Vi hör dig säga en sak, som du vill att vi ska höra, men vi hör dig också säga motsatsen, det du menar att dina trogna ska höra.

Du bryr dig inte om människorna. Vad spelar det för roll om människor dör? Det viktiga är din avsikt. Ditt mål. Människor har alltid offrats.

Nu skriker världen av vrede för att några hundra människor dött i ett flygplan. För dig, Vladimir, betyder det inget. För stora delar av världen betyder det att du visat att du är en maffialedare. Vilken oförskämdhet mot dig! Du har bara visat att du kan göra vad du vill för att nå dina mål. Ditt mål är det viktigaste. Alltid!


Vladimir Putin. Du vet, att du måste ta en paus nu, eller hur? Den här gången nådde du inte ända fram, men du har ändå visat vad du är förmögen till. Nu vet vi. Nu förstår vi. Vår del av världen har inte nått fram till den eviga freden, hur gärna vi än ville tro det. Det finns fortfarande människor som du, Vladimir, människor som är hänsynslösa, målinriktade och som kan skapa en omgivning som applåderar och håller med.


Kanske var det just det vi skulle förstå.
Trackback
RSS 2.0